BiH
0

Jahić: Počela nastava u drugom polugodištu u TK-u

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nastava u drugom polugodištu školske 2016./2017. godine u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona nakon jednomjesečnog zimskog raspusta, kako je bilo i predviđeno, počela je danas.

Pomoćnica ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi tog kantona Mersija Jahić potvrdila je Feni da nastava danas jedino nije počela u dvije osnovne škole.

U osnovnoj školi Simin Han, područna škola Požarnica, zbog kvara na kotlu za grijanje početak nastave je prolongiran za 6. februar, odnosno slijedeći ponedjeljak.

"Jutros smo obaviješteni da je u osnovnoj školi Bašigovci, na području općine Živinice nemoguće zagrijati školu zbog pothlađenosti sistema, te je ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK-a donijelo odluku da se nastava prolongira do 1. februara", kaže Jahić.

Dodala je da će zbog nižih temperatura u osnovnoj školi Tojšići, općina Kalesija, časovi danas biti skraćeni, poručivši da se očekuje da će već sutrašnji dan donijeti više temperature.

Podsjeća da je protekle sedmice aktiv direktora TK-a obavijestio resorno ministarstvo o problemu s dobavljačima i nedostatkom energenata za zagrijavanje, nakon čega je, kantonalna vlada uspostavila kontakt s proizvođačima i dobavljačima uglja, da bi škole bile stavljene u prioritet pri dostavljanju energenata.

"Nemamo informacija jutros da je nastava u bilo kojoj školi ugrožena zbog nedostatka uglja", naglasila je Jahić.

Konkursna procedura za prijem zaposlenika u osnovnim i srednjim školama TK-a je završena.

Po njenim riječima danas do 12.00 sati direktori škola moraju obavijestiti kandidate ko je primljen na pojedine od pozicija po konkursu, koji je objavilo resorno ministarstvo prije četiri sedmice.