Terapijsko jahanje
49

"Jahači nade" specijalni gosti panela u Seattlu

Klix.ba
Kay Green, predsjednica PATH Intl. i Senada Muratović
Kay Green, predsjednica PATH Intl. i Senada Muratović
Senada Muratović, osnivačica i predsjednica Udruženja "Jahači nade", koje se bavi terapijama jahanjem za djecu i odrasle sa poteškoćama u razvoju, bila je specijalna gošća internacionalnog panela PATH International, koji se održavao od 30. oktobra do 03. novembra u Seattlu, SAD.

Professional Association of Therapeutic Horsemanship International (PATH Intl.) krovna je internacionalna organizacija za terapije jahanjem. Senada Muratović, inače jedina licencirana instruktorica terapijskog jahanja u BiH, na konferenciji u Seattlu govorila je o postignućima "Jahača nade".

Konjičko-rekreativni centar "Pegasos“, u skopu kojeg rade "Jahači nade“, jedini je centar u Bosni i Hercegovini koji je član PATH Intl. i koji vrši profesionalne i standardizirane terapije jahanjem. U svijetu je terapijsko jahanje najperspektivniji oblik sportske terapije, a hipoterapija je najbrže rastuća grana fizikalne terapije koja dokazano zamjenjuje rad i vježbe. Terapijsko jahanje zapravo je jedina aktivnost koja nudi napredak van bolnica i ambulanti na koje su, inače, osuđene osobe sa poteškoćama u razvoju.

Senadi se prije dva dana u Americi pridružio i njen suprug Emin Muratović, također jedan od osnivača "Pegasosa", koji je na New Bolton Univerzitetu započeo trosedmičnu edukaciju o zdravlju konja i održavanju kopita. Inače, New Bolton Univerzitet je jedan od najprestižnijih američkih univerziteta, a edukacija će se sastojati od četiri teoretska i dva praktična predmeta. Ono što "Jahači nade" posebno očekuju i čemu se raduju, jeste unapređenje znanja o zdravlju konja, ali i jačanje prijateljskih veza između "Pegasosa" i američkih prijatelja, koji imaju mnogo toga da pokažu i poduče naše uzgajivače konja, jahače, veterinare...

Jedan od osnovnih ciljeva "Pegasos" centra i Udruženja "Jahači nade“ jeste educirati i licencirati mlade ljude u oblasti terapijskog jahanja i hipoterapije, kako bi bh. djeci i odraslima sa poteškoćama u razvoju omogućili terapiju izvan bolnica, učionica i zatvorenih prostora.