|

"Jaffa cakes" potencijalno štetan po zdravlje ljudi!

"Jaffa cakes" potencijalno štetan po zdravlje ljudi!
0
F
FENA
24.2.2011. u 20:15
51
komentara
0

dijeljenja
"Jaffa cakes" potencijalno štetan po zdravlje ljudi!
Agencija za sigurnost hrane BiH je, nakon saznanja da je u Sloveniji identificiran potencijalni rizik za zdravlje porijeklom iz pojedinih vrsta proizvoda "Jaffa cakes", proizvođača Jaffa tvornice biskvita a.d. Crvenka iz Srbije, dostavila obavijest o identificiranom potencijalnom riziku nadležnim inspekcijskim organima Federacije BiH (FBiH), Republike Srpske (RS) i Brčko Distrikta BiH, sa zahtjevom za poduzimanje mjera iz njihove nadležnosti i dostavljanja povratne informacije.
Navedene mjere Agencija je poduzela shodno principu predostrožnosti, koji je definiran Zakonom o hrani, a s ciljem zaštite zdravlja i interesa proizvođača, saopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Prema informacijama Zdravstvenog inspektorata Republike Slovenije, riječ je o sljedećim vrstama proizvoda: Jaffa biskvit od narandže u pakovanju od 150 i 300 grama, Jaffa biskvit od narandže u pakovanju od 150 grama, Jaffa biskvit od trešnje u pakovanju od 150 grama i Jaffa biskvit od limuna u pakovanju od 150 grama sa rokom upotrebe do 26. februara 2011. godine.

Naime, rezultati analize kartonske kutije navedenih proizvoda, koje je izvršio slovenski Zavod za javno zdravstvo, pokazali su da ona sadrži visok nivo benzofenona i 4-metilbenzofenona, koji kroz plastičnu foliju migriraju u proizvod, stoji u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (51)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...