BiH
0

Jadranko Palija: Častan sam čovjek i znam da sam nevin

FENA
Ja sam čiste savjesti, zdrav i prav pred Bogom. Častan sam čovjek, ne želim nigdje pobjeći i znam da sam nevin, kazao je Jadranko Palija danas pred sudijom za prethodno saslušanje na ročištu održanom u Sudu BiH u povodu prijedloga tužiteljstva za određivanje mjere pritvora.

Tužiteljstvo je predložilo da se Paliji, protiv kojeg je Sud BiH danas potvrdio optužnicu za zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u periodu 1992.-1995. na području Sanskog Mosta, ukine mjera zabrane napuštanja mjesta boravka koju je 2. novembra 2006. godine donio Sud ukidanjem tadašnje mjere pritvora.

U obrazloženju ovog prijedloga tužiteljstvo je navelo kako činjenica da u fazi istrage osumnjičeni nije napustio mjesto boravka ne znači da to neće učiniti po saznanju da je protiv njega podignuta optužnica. I činjenica da se optuženi brani šutnjom onemogućava bilo kakvu procjenu njegovih namjera, stav je tužiteljstva. Pored toga, tužiteljstvo je navelo kako težina zločina za koje se tereti Jadranko Palija zahtijeva određenje mjere pritvora zbog sigurnosti građana.

„Vrlo je neprijatna situacija među žrtvama i njihovim porodicama kada su čuli da je Jadranko Palija pušten iz pritvora“, kazala je tužiteljica Džemila Begović, spomenuvši da se optuženi opisuje kao monstrum kojeg se svi plaše.

Jadranko Palija živi u Distrktu Brčko, sa suprugom i djetetom. Rođen je na području Republike Hrvatske. Državljanin je Bosne i Hercegovine. Posjeduje imovinu, a bavi se preprodajom cigareta na brčanskoj pijaci. Tužiteljstvo je potvrdilo danas kako nema informaciju da je optuženi napuštao mjesto boravka.

Palijina odbrana smatra da ne postoje zakonski razlozi za određivanje mjere pritvora „jer se mjera zabrane napuštanja mjesta boravka pokazala dovoljnom“.

„Osumnjičeni je poštovao sva pravila izrečene mjere i nijednim postupkom nije dao naznaku da bi mogao pobjeći i biti nedostupan organima gonjenja“, kazao je branitelj Ranko Dakić. On je dodao da se Palija redovno javlja u policijsku stanicu.

Sud smatra da ne postoje razlozi za određivanje mjere pritvora prema optuženome Jadranku Paliji pa će konačnu odluku donijeti krivično vijeće.

Jadranko Palija će se o krivnji izjasniti 19. januara.