Jadranka Kosor u utorak u radnoj posjeti BiH

F
FENA
2.11.2009. u 12:51
0
2
Jadranka Kosor u utorak u radnoj posjeti BiH
0
Jadranka Kosor u utorak u radnoj posjeti BiH Foto: Reuters
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor boravit će u utorak u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini i sastati se s predstavnicima državnih, političkih, društvenih i vjerskih ustanova, saopćeno je danas iz hrvatske vlade.
Posjeta će početi sastankom sa svojim kolegom i domaćinom bosanskohercegovačkim premijerom Nikolom Špirićem.

Kosorova će potom razgovarati s predstavnicima hrvatskih parlamentarnih stranaka Draganom Čovićem (HDZ BiH) i Božom Ljubićem (HDZ 1990.) te s kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom vrhbosanskim, i s predsjednikom Hrvatskoga kulturnog društva "Napredak" Franjom Topićem.

Kasnije popodne, hrvatska premijerka će razgovarati sa Sulejmanom Tihićem, predsjednikom SDA BiH, i na kraju posjeta s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić službeno je posjetio BiH prije pet mjeseci. Tada je s članovima Predsjedništva BiH utvrdio da nema razloga da se otvorena pitanja u odnosima dviju zemalja ne riješe u duhu dobrosusjedskih odnosa. Tom prilikom vlade obje zemlje pozvane su da što prije poduzmu potrebne korake.

"To se podjednako odnosi na granično pitanje, odnosno gradnju Pelješkog mosta, ali i na pitanje imovine i vanjske trgovine", kazao je tada predsjednik Mesić. Dodao je kako bi pažnju valjalo obratiti i na još neuređeno pitanje dvojnog državljanstva, odnosno prava glasovanja. Očekuje se da će o tim prijepornim pitanjima, koji duže vrijeme opterećuju odnose dviju država, hrvatska premijerka razgovarati s bosanskohercegovačkim čelnicima.

Također, Jadranka Kosor u BiH dolazi dvije sedmice nakon što čelnici sedam političkih stranaka iz BiH nisu na "mini Daytonu" u Butmiru uspjeli završiti pregovore o ustavnim reformama, uprkos posredništvu švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta, evropskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna i zamjenika američke državne sekretarke Jamesa Steinberga.

Kosor je 17. oktobra izjavila kako Hrvatska u razgovorima sa saveznicima u NATO-u i EU jasno ističe da treba što žurnije osposobiti BiH za integrisanje u EU. Istakla je i da oduvijek insistira na rješenjima koja garantuju ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, naglasivši da to pitanje smatra vrlo bitnim i za Hrvate u BiH i za Hrvatsku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: