Razgovor za Klix.ba
79

Jadranka Kosor: Moramo biti osjetljivi da posjeta Brkića osuđenom ratnom zločincu iritira nekoga u BiH

A. Dučić
Jadranka Kosor
Jadranka Kosor
Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor u razgovoru za Klix.ba prokomentirala je čin potpredsjednika Sabora Hrvatske i drugog čovjeka HDZ-a Milijana Brkića koji je u zatvoru u Grazu posjetio osuđenog ratnog zločinca Brunu Stojića, bivšeg ministra odbrane tzv. Herceg-Bosne.

Naglasila je da na ovo pitanje odgovara općenito u skladu sa stajalištima i vrijednostima koje je zastupala i kao predsjednica Vlade Republike Hrvatske tokom pregovora za ulazak u Europsku uniju kad je poglavlje 23 bilo jedno od najtežih i najzahtjevnijih.

"A unutar poglavlja 23. osobito zahtjevna bila je saradnja s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu i dokazivanje, do posljednjeg trenutka, da Hrvatska iskreno i predano sarađuje u poštivanju vladavine prava. A vladavina prava, među ostalim, podrazumijeva da se poštuju odluke sudova pa tako i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Poštivanje odluka znači i prihvaćanje činjenica koje nam se, iz različitih razloga, ne dopadaju i s kojima se ne slažemo" kazala je Kosor za naš portal.

Prvi u promoviranju tih načela na kojima se temelji vladavina prava i pravna država, navodi Kosor, moraju biti visoki državni dužnosnici svake države koja državom želi biti.

"Posebno u tome moraju prednjačiti države članice EU koje, u poštivanju vladavine prava, moraju biti uzor svima onima koji žele evropskim putem, u EU. Visoki dužnosnici moraju u tom smislu slati jasne i nedvosmislene poruke jer su visoki dužnosnici, poput potpredsjednika Sabora, uvijek, u svakom trenutku, visoki državni dužnosnici pa se njihovi postupci propituju kao poruke države koju predstavljaju. Svako relativiziranje pravomoćnih presuda okreće nas od budućnosti. Jer ne može biti "naših" i "vaših" osuđenih ratnih zločinaca, ne može biti boljih i lošijih osuđenih ratnih zločinaca. Nema nevinih vaših, a krivih naših osuđenih ratnih zločinaca. Nema osuđenih ratnih zločinaca čije bismo zločine oprostili i ratnih zločinaca čije zločine ne bismo oprostili. To je suština vladavine prava koja je bila i temelj dogovora utemeljitelja EU nakon strašnog Drugog svjetskog rata", istaknula je Kosor.

Osim reakcija nekoliko medija u Hrvatskoj, vlast Hrvatske o svemu šuti. Nema niti reakcije niti nekog konkretnog poteza. Bivšu premijerku RH smo upitali kako gleda na to.

"To morate pitati "vlast". Ta je informacija doista prošla nezapaženo i u hrvatskim medijima. Predsjednika Vlade i HDZ-a o tome niko ništa nije pitao, a koliko znam ni predsjednica nije smatrala da bi o toj temi išta trebala reći hrvatskoj javnosti", dodala je Kosor.

Kosor smo također upitali i za činjenicu kako gleda na to što se ni EU ne oglašava po ovom pitanju budući da su Hahn i Mogherini u više navrata govorili o tome da onima u BiH koji glorifikuju ratne zločince nema mjesta u EU.

"Možda ne znaju, možda nisu informirani?! Ne vjerujem. To su pitanja, dakako, i za Europsku pučku stranku kojoj pripada i HDZ. Ovih dana u Hrvatskoj će boraviti novoizabrana čelnica Europske komisije von der Leyen pa bi i mene zanimalo kako bi ona komentirala činjenice o kojima ste mene pitali. Ako nas u Hrvatskoj iritira kad se na Dodikovoj proslavi neustavnog dana RS odlikuje ratni zločinac, osuđen za ratne zločine u Hrvatskoj, onda moramo biti osjetljivi i na činjenicu da posjeta hrvatskog potpredsjednika Parlamenta osuđenom ratnom zločincu iritira možda nekoga u BiH. Problem u svemu ovome jest što bismo svi morali biti jednako nezadovljni rehabilitacijom i relativizacijom bilo kojeg zločina koji je dokazan bez obzira ko ga je počinio, kako se taj zove, kojem narodu i kojoj vjeri pripada. Ignoriranje presuda nije domoljuban čin, to ne rade odgovorni ni hrabri političari", zaključila je Kosor.