Kritika Plenkoviću
251

Jadranka Kosor: Kako mislite da BiH počne pregovore s EU kad ne poštujete njene institucije

A. L.
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list
Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor, koja je bila članica HDZ-a komentarisala je današnju posjetu Andreja Plenkovića Sarajevu i njegov nedolazak u Predsjedništvo BiH zbog Željka Komšića.

"Kako mislite da bi BiH mogla početi pregovarati za članstvo u EU kad ne poštujete institucije BiH pa time dokazujete kako to i nije pravna država i u kojoj ne vrijede zakoni i Ustav te države. A jedan od temelja EU je, je li, vladavina prava", napisala je Kosor na društvenoj mreži X.

U narednoj objavi osvrnula se i na govor predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen primijetivši da nije komentarisala posjetu Predsjedništvu.

"Fraze i optimizam bez pokrića. Sve u kontekstu izbora koji dolaze", kazala je Kosor.

Podsjetimo, Plenković je o nedolasku u Predsjedništvo kazao kako nije riječ o ignorisanju institucija, nego o stvarima koje su ranije rečene.

"Moj potez nikako nije bio usmjeren da iskažem nepoštovanje prema institucijama, dapače zahvaljujući Hrvatskoj ovaj tim Evrope je u Sarajevu i nije slučajno u ovom statusu ovako rano u ovoj godini govori. Moj potez odnosi se na jedan problem koji postoji u BiH od 2006. On se ponovio 2010. 2018. i 2022. godine a odnosi se na izbor hrvatskog člana Predsjedništva", kazao je Plenković.