{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jača uloga građanskog društva i mladih u evropskoj integraciji BiH

F
15.3.2009. u 11:02
0
1
Jača uloga građanskog društva i mladih u evropskoj integraciji BiH
0
Jača uloga građanskog društva i mladih u evropskoj integraciji BiH
Učešće građanskog društva i mladih u javnom životu i njihov doprinos integraciji BiH u Evropsku uniju ključni su cilj javnih debata koje će nevladine organizacije iz BiH organizirati u naredna tri mjeseca u deset gradova BiH.
Pokrovitelji su češko predsjedništva EU i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, u saradnji sa Direkcijom za evropske integracije.

Kako je najavljeno iz OHR-a, na debatama će predstavnici građanskog društva i mladih iz svih dijelova BiH raspravljati o zadacima koje je BiH prihvatila i mora ispuniti na putu ka Evropskoj uniji.

Učesnici će u razgovoru sa predstavnicima domaćih vlasti razmotriti izazove, moguća rješenja, prednosti koje ovaj put donosi, te svoju ulogu u procesu integracija.

U debatama će sudjelovati i ambasadori zemalja članica Evropske unije u BiH.

Mladi će se fokusirati na teme od značaja za njihovu budućnost, u kontekstu evropskih obaveza, kao što su kvalitet obrazovanja, strategija zapošljavanja, liberalizacija viznog režima i poštivanje konvencija o pravima mladih.

Predstavnici građanskog društva, u saradnji sa lokalnim zajednicama, će razmatrati izazove integriranja BiH u Evropsku uniju.

Posebnu pažnju će posvetiti energetskoj politici i zaštiti okoliša, upravljanju otpadom, programima EU za ruralni razvoj i prekograničnu suradnju, evropskim standardima u poljoprivredi, te poticajima za male poduzetnike.

Prva debata će biti održana u Mrkonjić Gradu 19. marta, uz učešće ambasadora Češke Republike u BiH Jiříja Kuděle.

Slične javne rasprave će biti organizirane i u Tuzli, Jablanici, Goraždu, Brčkom, Prijedoru, Doboju i Bihaću.

Zaključci ovih susreta će biti prezentirani sredinom 2009. godine.

Tematske debate su nastavak kampanje koju je pokrenuo specijalni predstavnik EU u proljeće 2008. godine, kad je posjetio 17 gradova širom BiH kako bi direktno sa građanima razgovarao o njihovim životnim problemima i očekivanjima od procesa integracije u Evropsku uniju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: