BiH
0

Jablaničko jezero – primjer neiskorištenih potencijala

FENA
Jablaničko jezero, Foto: Flickr korisnik photoshooter
Jablaničko jezero, Foto: Flickr korisnik photoshooter
Jablaničko jezero jedna je od starijih i poznatijih bosanskohercegovačkih turističkih destinacija, ali nikako ne uspijeva da se šire i sveobuhvatnije afirmira sa svim svojim potencijalima.

Ovo jezero, koje se od jeseni 1954. godine, u dužini od 30 kilometara proteže od Jablanice do Konjica, ima površinu od oko 14,5 kvadratnih kilometara, najveću širinu 1.200 m, a maksimalni nivo vode 270 m, još uvijek nema odgovarajuću turističku infrastrukturu, niti propagandu, nema posebnog turističkog prospekta, kao ni jedinstvenu, objedinjenu ponudu.

Sa svojim zaljevima Orahovica, Ribići, Nevizdraci, Kostajnica, Buturović Polje, Ostrožac, Glodnica i Čivelj, Jablaničko jezero kao turističko - rekreativna destinacija, tek poslije 1995. godine, dobija određene, manje, kapacitete za duži boravak, kampovanje, uređene plaže i parking, zahvaljujući prije svega privatnoj inicijativi pojedinaca.

Trenutno, postoje manji kampovi i auto – kampovi u Orahovici, Ostrošcu, Buturović Polju i na Čivelju, dok se smještajni kapaciteti nalaze u Vili «Palma» i Vili «Mehić», te restoranu «Orahovica», kampovima «Oaza» i «Refa» (cijena 5 do 15 KM), kao i u vikendicama (cijena 50 KM), a broj restorana uz Jezero, svakim danom se povećava.

Ipak, kompletna ponuda jezera nije dovoljno prezentirana, objedinjena, niti uvezana sa turističkim agencijama i domaćom radinošću, nema kvalitetne promocije, sadržajne i raznovrsne ponude, rekli su nam pojedini gosti na Jablaničkom jezeru. Razvoj turizma usporava i nelojalna konkurencija neregistriranih turističkih poslenika, tj. nezakonitosti u ovoj branši, rekli su nam vlasnici registriranih kampova i dobri poznavaoci prilika oko jezera, čija obala je često uzurpirana privatnim plažama.

Također, Jablaničkom u ljetnoj sezoni, nedostaje mjerenje bakteriološke ispravnosti vode, pristupni putevi, parkinzi, mjesta za iznajmljivanje šatora, čamaca, suncobrana i druge opreme.

Najperspektivnija turistička destinacija na Jablaničkom jezeru je Buturović polje, udaljeno 7 km od Ostrošca, za koje je općina Konjic izradila tek idejni regulacioni plan. Prostor obuhvata površinu od 46,50 ha, a uz pomoć gravitacione brane, stalno će se održavati potreban nivo vode, čija površina će iznositi 14,90 ha.

Druga destinacija koja se planira moderno urediti, je Mravinjac - Čelebići (6 km od Konjica), koji imaju autobusku i željezničku stanicu, koji su ovih dana dobili novi vodovod, a na ovom lokalitetu, nedavno je otkriveno 27 srednjevjekovnih grobnica. Izgradnja pristupnih puteva za most Čelebići – Lisičići neće utjecati na smanjenje nivoa hidroakumulacije ove godine, potvrdili su nam u konjičkom uredu Turističke zajednice.

Osim sportsko – rekreativnih aktivnosti na jezeru, kao što je tradicionalni plivački miting - Lisičići (općina Konjic) i veslački maraton Ostrožac – Paprasko (općina Jablanica), trenutno ne postoje druge aktivnosti ni manifestacije koje se odvijaju na Jezeru. Navedeni i drugi problemi su rješivi, ako bude više zakonitosti, organizacije, stručnosti, znanja i volje nadležnih u općinama Konjic i Jablanica, kao i u Turističkim zajednicama HN kantona i Federacije BiH.