BiH
1.1k

Jablanica, hercegovački dragulj poznat po divnoj prirodi, srdačnim ljudima, bitki na Neretvi i janjetini

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Jablanica ima strateški položaj jer povezuje Bosnu i Hercegovinu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Jablanica je jedan od ljepših malih gradova BiH koji je smješten u kotlini rijeke Neretve, između planina Prenj i Čvrsnica. Posjeduje sve prirodne ljepote i bogatstva koja očaraju svakog gosta, a nudi i bogate kulturno-historijske sadržaje koje vrijedi pogledati.

Općina Jablanica prostire se na nekoliko terasa na nadmorskoj visini od 202 metra, a ima površinu od 301 km2, što je svrstava u red najmanjih općina. Ipak je vrlo značajna zbog svog strateškog položaja jer saobraćajnicama povezuje Mostar sa Sarajevom, Banjom Lukom i drugim dijelovima BiH.

Prelijepa Neretva, bujna vegetacija i umjerena mediteranska klima čine život u Jablanici idealnim. Mještanima je potrebno oko sat vremena do mora, a isto toliko do glavnog grada BiH. Danas u Jablanici živi oko 10.500 stanovnika.

"Svi nivoi vlasti činili su sve u prethodnom periodu da unaprijede život građana Jablanice. Općina je po prirodnim resursima bogata granitom, ima prelijepe planine i rijeku Neretvu, šume, jezera i sve ono što je krasi. Od 2002. godine imamo naknadu od JP Elektroprivreda BiH pa smo imali dodatne uvjete da se razvijemo. Činimo sve da unaprijedimo život ovdje", rekao je u razgovoru za Klix.ba Selim Dedić, načelnik Općine Jablanica od 2004. godine.

Poduzetni ljudi

Ovaj hercegovački dragulj, poput mnogih bh. općina, ima problem nezaposlenosti. Lokalne vlasti uložile su mnoge napore da dovedu investitore koji bi uložili i razvili njihove prirodne resurse, ali nisu uspjeli jer su prirodna bogatstva Jablanice u nadležnost Hercegovačko-neretvanskog kantona koji dodjeljuje koncesije.

"Davali smo podršku u vidu poticaja, subvencija za zapošljavanje i razvijanje industrijskih zona. Danas imamo više od 2.000 zaposlenih, od kojih oko 400 radi u hidroelektrani na Neretvi, a prema posljednjim podacima, imamo 2.368 nezaposlenih. To nam je najveći problem i teret. Naše preduzeće Granit je otišlo u stečaj", rekao je Dedić.

Građani ovog malog mjesta snalaze se na različite način i ne čekaju da im posao "padne s neba". Bave se poljoprivredom, obradom kamena i drveta, uzgojem pčela, te ugostiteljstvom. Općina ih potpomaže na razne načine.

"Uložili smo milione kako bismo stvorili bolje uvjete života. Prema mom mišljenju, jedan od strateških projekata koji su bitni je da svi naši studenti već 5-6 godina imaju redovne stipendije, kao i učenici, te subvencioniranje visokoškolskih kadrova kako bi odradili pripravnički staž. Pokušali smo učiniti sve da zaustavimo trend nezaposlenosti", istakao je načelnik.

Projekti za bolji život građana

Za vrijeme njegovog mandati urađeni su brojni projekti, a posebno je istakao strateški projekat gradski vodovod za uže gradsko područje, te izgradnju sportske dvorane, koja je u završnoj fazi.

"Svi naši projekti su usmjereni na to da riješimo infrastrukturne i komunalne probleme i to smo uspjeli. Zadovoljni smo da smo usvojili sve strateške dokumente i prostorni plan Općine Jablanica, dobili smo certifikat ISO 2001-08, te usvojili novi informacioni sistem u upravi kojim su unaprijedili rad i administracija odgovara na zahtjeve u roku od 48 sati. Mi kao mala općina možemo biti zadovoljni jer nemamo velike dugove, a radili smo velike kapitalne projekte i poboljšavali sliku općine", rekao je prvi čovjek Općine.

Uskoro će biti potpisan i sporazum za obnovu mosta kod Muzeja "Bitka za ranjenike na Neretvi" koji je bio ključan za ovu historijsku bitku, a velika je atrakcija za sve turiste.

"Most je nažalost odnesen ispuštanjem vode 1991. godine, a turisti žele da prelaze Neretvu i čuju sve o bitki. Očekujemo ulaganja od oko milion KM", kazao je.

Mladi ostaju i bore se

Za razliku od drugih manjih bh. općina, u Jablanici nije zabilježen veliki odlazak mladih ljudi.

"Potpuno je razumljivo da mladi koji godinama pokušavaju da dođu do posla, a ne mogu ga dobiti, idu tražiti sebi bolji put. S takvim problemom se suočavaju mnoge općine, ali ne i Jablanica. Uvijek govorim mladima da je ovo lijepo mjesto za život i da trebaju davati svoje ideje, formirati svoje biznise, a da im mi budemo podrška. Nažalost, imamo više od 100 visokoškolskih kadrova na birou", rekao je Dedić.

Sljedeći plan je da razviju općinu kao turističko mjesto u kojem će zadržati turiste jer imaju bogate sadržaje koje mogu ponuditi. Do sada je poteškoće stvarao nedovoljan broj smještajnih kapaciteta, a turisti su većinom samo svraćali u restorane i janjetinu, po kojoj je Jablanica posebno poznata.

"U 2015. godini kada smo radili sistematizaciju formirali smo Službu za lokalno-ekonomski razvoj i akcenat stavili na naše mlade. Rekli smo im da naprave sve ono što misle da općina treba imati u turističkoj ponudi, odnosno sve ono što bi zadržalo ljude u Jablanici. Očekujemo da ponudimo puno više investitorima koji žele graditi hotele i druge sadržaje na Jablaničkom jezeru i u okruženju", rekao je naš sagovornik.

Bogatstvo prirodnog naslijeđa

Na području općine Jablanica registrovani su objekti prirodnog nasljeđa, te su Rješenjem Zemaljskog zavoda za zaštitu spomenika kulture BiH kao prirodne rijetkosti proglašeni klisura Prenja (1957. godine), Hajdučka vrata kao spomenik prirode (1966.), Vrelo Perutac (1954.) - potopljen, izvor Mliništa (1957. godine).

Kulturno-historijski spomenici su nekropole srednjovjekovnih stećaka (683 stećka na 42 lokaliteta) od kojih su tri (na Dugom polju i Ponoru na Risovcu) proglašena nacionalnim spomenicima kulture u BiH, te gomile i ostaci grada Hercega Stjepana.

Dok u samom gradu uživate u toploj klimi, u okruženju je moguće skijati. Ski centar na Risovcu je zbog blage klime i nedirnute prirode jedna od glavnih turističkih atrakcija. Ukoliko se želite odmoriti u predivnoj prirodi, okruženi srdačnim ljudima, a ujedno obogatiti svoj život novim saznanjima, obavezno posjetite ovaj hercegovački gradić.