BiH
0

Jablanica: Bajramska svečanost u čaršijskoj džamiji

FENA
Ramazanski bajram Jablanica dočekuje oprana i svečano okićena, a centralna bajramska svečanost za područje općine bit će održana u Čaršijskoj džamiji koja je u izgradnji.

Bajram će se još klanjati u džamiji u Pobrežju i u sali gradske osnovne škole, te u džamijama Ostrožac i Donja Jablanica i u mesdžidu u Glogošnici, rekao je za Fenu Suljo ef. Cikotić, glavni imam Medžlisa IZ Jablanica.

Drugog dana Bajrama, za Dan šehida, delegacije sastavljene od predstavnika općine, IZ-a, Udruženja porodice šehida i poginulih boraca, Udruženja JOB i organizacije RVI, zajedno s građanima, posjetit će sve šehitluke na području općine.

Polazak autobusa je 13. oktobra ispred zgrade Općine u 08.15 sati, a posjetit će se šehitluci Zlate, Baćina, Čehari, Slatina, Djevor, Glogošnica, Šanica, Ravna, Dragan Selo, Bijela, Krstac, Lug, Kovačevine, Jelačići, Donja Jablanica, Dobrinja, Topalov greb, Mrakovo, Rodići, Šabančići, Žuglići, Ostrožac, Sovici i Doljani. Gradski harem Jasen delegacija će posjetiti 13. oktobra u 11.30 sati.

Načelnik Općine Salem Dedić organizovat će tradicionalni bajramski prijem, dok će 13. oktobra u velikoj sali Muzeja Bitke na Neretvi u 20 sati početi muzičko-zabavni program, pod nazivom "Da se ne zaborave", u kojem će učestvovati poznati horovi Sejfulah iz Konjica, Kevser i Ankebut iz Sarajeva, te solist Abaza Medžid iz Mostara.