BiH
0

Jabandžić: Zatvori su pretrpani i to je problem u segmentu ljudskih prava

FENA
Zenica
Zenica
Svi zatvori u BiH su pretrpani i to je veliki problem u smislu funkcionalnosti zatvora i resocijalizacije osuđenika, kao i samog funkcioniranja zatvorenika i segmenta ljudskih prava, izjavio je danas za Federalnu novinsku agenciju (FENA) direktor ''Kazneno-popravnog zavoda'' u Zenici Hidajet Jabandžić.

Učestvujući danas u Sarajevu u radu zajedničkog seminara Vijeća Evrope i Evropske komisije posvećenom ljudskim pravima u zatvorima u BiH, Jabandžić je izrazio apsolutnu podršku u podizanju standarda ljudskih prava BiH, naročito na organiziran način u zatvorskoj populaciji ove države.

''Osuđenici imaju puno pravo da traže bolje standarde i bolja ljudska prava. Mi sve to podržavamo, ali pod uvjetom da je to potkrijepljeno nekakvim činjeničnim stanjem'', kazao je direktor KPZ Zenica.

On je ustvrdio kako situacija u zatvorima u BiH, pa i u zatvoru u kojem on radi, nije dovoljno dobra da bi bili zadovoljni.

''Mi pokušavamo da to podignemo na veći nivo'', dodao je.

Jabandžić je naglasio da većina zapadno-evropskih zatvorskih sistema počiva na principu da jedna država ima jedan zatvorski sistem, jednu državnu zatvorsku upravu, jedan set zakona iz te oblasti koji je harmoniziran itd.

''Mi nažalost imamo četiri paralelna zakonska sistema, što sigurno ima određenih posljedica u smislu njihove efikasnosti, funkcionalnosti, a u krajnjoj liniji poštivanja ljudskih prava'', izjavio je Jabandžić zaključujući da se situacija u ta četiri zatvorska sistema mora harmonizirati da bi država, a i zatvorenici, dobili na planu standarda i ljudskih prava.