{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ja bih želio da BiH uđe u EU 2014. godine"

F
25.9.2010. u 15:45
0
14
"Ja bih želio da BiH uđe u EU 2014. godine"
0
"Ja bih želio da BiH uđe u EU 2014. godine"
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Visoki predstavniku u BiH Valentin Inzko kazao je danas na Međunarodnoj konferenciji "Jugoistočna Europa pred vratima Europske unije- Izazovi za Bosnu i Hercegovinu", koja se održava u Međugorju, kako bi želio da BiH uđe u Europsku uniju 2014. godine kada bude 100. obljetnica početka Prvog Svjetskog rata te da BiH ima iste kriterije kao i druge zemlje koje ulaze u EU.
Osvrćući se na napise u medijima kada je spominjana njegova izjava da će BiH ući u EU 2020. godine, Inzko je kazao kako je u privatnom razgovoru jednom novinaru spomenuo kako je Španjolskoj trebalo devet godina da uđe u EU te ponovio kako bi bilo lijepo da se BiH članstvo dogodi 2014. godine.

"Ja bi želio da se poslije izbora nešto drugo učini, da se ne špekulira o nekim datumima, nego da se učini nešto kao paralelni kolosijek, jedan kolosijek je dnevna politika, a drugi kolosijek za Europu prema Bruxellesu da se bi se tamo ubrzano radilo", istaknuo je Inzko.

Što se tiče bezviznog režima za BiH, Inzko je kazao kako su građani zaslužili da se to dogodi do kraja godine te istaknuo kako je siguran da će rezultat biti pozitivan, ali da čeka još nekoliko nedjelja.

Tijekom konferencije Inzko je govorio i o predstojećim izborima Općim izborima u BiH te pozvao sve građane da izaberu one koji istinski žele da idu u Europu.

Predsjednik Paneuropske unije BiH Dražen Gagulić kazao je kako su eminentne osobe iz javnog, kulturnog i političkog života BiH koje su sudjelovale na konferenciji, dokazale da BiH ima europsku perspektivu i da je ideja Paneuropske unije BiH priznata i u svijetu i u BiH na što možemo biti samo ponosni.

"Danas je najviše razgovorano o političkim aspektima u BiH i njenom priključenju ka EU. Mislim da možemo zaključiti da je BiH potrebna reforma, prije svega ustavna, te da svi moramo težiti da napravimo jednu modernu državu", kazao je Gagulić.

Dodao je kako BiH mora zadovoljiti velike zahtjeve EU te da sami moramo veoma brzo krenuti u reformske procese, od jačanja institucija BiH, reforme javne uprave, borbe protiv korupcije, do svih drugih reformi koje su potrebne za ulazak u EU.

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije Anna Zaborska istaknula je kako ujedinjena Europa uključuje i Balkan te da želi da BiH uđe u EU što prije i da sačuva svoju povijest i kulturu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: