{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Izvršiti reviziju poslovanja JU Djeca Sarajeva'

S
8.2.2009. u 19:32
0
31
'Izvršiti reviziju poslovanja JU Djeca Sarajeva'
0
'Izvršiti reviziju poslovanja JU Djeca Sarajeva'
Grupa roditelja djece koja pohađaju vrtiće u sklopu JU Djeca Sarajeva, nakon utvrđenih nezakonitosti i netransparentnosti u proceduri izbora Vijeća roditelja JU Djeca Sarajeva, poziva institucije sistema da utvrde odgovornost Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo te uprave i rukovodstva JU Djeca Sarajeva, kao i da izvrše reviziju poslovanja JU Djeca Sarajeva.
Zaključkom sekretara Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo od 28. januara 2009. godine nepobitno su utvrđene nepravilnosti u proceduri izbora Vijeća roditelja JU Djeca Sarajeva. Ministarstvo obrazovanja i nauke KS dužno je poništiti kompletnu proceduru izbora Vijeća roditelja, a time poništiti i izbor kandidata za člana Upravnog odbora koji će birati direktora JU Djeca Sarajeva.

Obzirom da je u nepravilnosti oko procedure direktno uključeno i rukovodstvo JU Djeca Sarajeva, na čelu sa direktoricom Arzijom Mahmutović, grupa roditelja djece koja pohađaju vrtiće u sklopu JU Djeca Sarajeva poziva nadležne institucije na provođenje zakona u smislu prethodnih navoda.

Pored toga, grupa roditelja djece koja pohađaju vrtiće u sklopu JU Djeca Sarajeva poziva Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH da izvrši reviziju poslovanja JU Djeca Sarajeva. Roditelji podsjećaju javnost da se JU Djeca Sarajeva uglavnom finansira po dva osnova: izdvajanja iz budžeta Kantona Sarajevo te participacije roditelja djece. Samo po osnovu participacije roditelji godišnje plaćaju Javnoj ustanovi Djeca Sarajeva nekoliko miliona maraka. I dok roditelji i poreski obveznici u Kantonu Sarajevo izdvajaju milione maraka za potrebe Javne ustanove Djeca Sarajeva, u isto vrijeme ostaju bez odgovora na pitanja o transparentnosti procedura, javnih nabavki u Ustanovi, kriterija za izbor dobavljača hrane, osnovne opreme i učila, potrošnog materijala za odgojno-obrazovni rad, sredstava za higijenu i drugih materijalnih sredstava.

Revizija poslovanja koju tražimo bi trebala pokazati stepen transparentnosti i zakonitosti u nekoliko segmenata finansijskog poslovanja JU Djeca Sarajeva, a na šta roditelji već duže vrijeme upozoravaju. To se prije svega odnosi na:

* tenderske procedure kod izbora dobavljača hrane za potrebe Ustanove
* tenderske procedure kod izbora realizatora različitih specijaliziranih programa unutar Ustanove
* procedure kod izbora osiguravajuće kuće za Ustanovu
* sve ostale transfere unutar Ustanove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: