CIKBiH
0

Izvršeno žrijebanje za gradska vijeća Sarajeva i Istočnog Sarajeva

FENA
Centralna izborna komisija (CIK) BiH, u postupku utvrđivanja izbornih rezultata i raspodjele mandata, izvršila je danas žrijebanje kandidatskih listi s identičnim količnikom za dodjelu mandata u Gradsko vijeće Grada Sarajeva i Skupštinu Grada Istočno Sarajevo.

Budući da se u ova dva gradska vijeća izbor vijećnika vrši posredno, preko općinskih vijeća/skupština opština, u po dvije općine došlo je do situacije u kojoj su za raspodjelu preostalih mandata pojedine liste imale identičan količnik te je bilo potrebno izvršiti žrijebanje.

Iz Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo žrijebom su izvučene kandidatske liste Bosanskohercegovačke patriotske stranke - Sefer Halilović i Stranke za BiH, a sreće nije imala kandatska lista Političkog pokreta mladih - Stranke mladih BiH.

Službenica CIKBiH Ana Jugi, koja je izvlačila kuglice, bila je sretne ruke za kandidatske liste Stranke demokratske akcije i kandidatsku listu grupe vijećnika - ovlaštena osoba Zora Ostojić iz Općinskog vijeća Centar Sarajevo. Ako je voljim žrijeba za OV Stari grad imala sreće, kandidatska lista Stranke za BiH nije je imala kada je u pitanju OV Centar.

Predsjednik CIKBiH Suad Arnautović je najavio da će se danas održati sjednica CIKBiH na kojoj će se izvršiti dodjela mandata za Gradsko vijeće Grada Sarajeva. Međutim, upozorio je da zbog pravila o zastupljenosti konstitutivnih naroda i predstavnika ostalih može doći do određenih korekcija te da Gradsko vijeće u konačnici možda neće odražavati u potpunosti izborne rezultate na području četiri gradske općine. Naime, u Gradskom vijeću potrebno je da svaki od konstitutivnih naroda bude zastupljen s najmanje 20 posto vijećnika, plus dva predstavnika iz reda ostalih, dok na svakoj listi pojedinog općinskog vijeća od sedam vijećnika mora biti najmanje jedan iz reda svakog konstitutivnog naroda.

Određena zabuna, zbog tumačenja predstavnika stranaka, prethodila je žrijebanju kandidatskih listi za preostala dva mandata za Skupštinu Grada Istočno Sarajevo iz Skupštine Opštine Trnovo. Gubitnik je bila lista Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, a prošle su lista Srpske demokratske stranke (SDS) i lista Grupe odbornika - A, koju predvodi Partija demokratskog progresa.

Predstavnik SNSD-a je nakon žrijeba priznao novinarima da je ova stranka propustila mogućnost da u Trnovu "razbije" svoju odborničku listi na više grupa i tako stekne potpuno legalnu mogućnost da učestvuje u raspodjeli više mandata. Tom mogućnošću, na primjer, koristila se SDA u Starom gradu ili SDPBiH u Centru, a i sam SNSD u Istočnoj Ilidži.

U posljednjem žrijebanju, za preostali jedan mandat za Skupštinu Grada Istočno Sarajevo iz Skupštine Opštine Sokolac, više sreće je imala Srpska radikalna stranka - dr. Vojislav Šešelj, a bez mogućnosti da učestvuje u raspodjeli mandata ostala je Srpska radikalna stranka RS.