Ustavni sud BiH
0

Izvršenje odluka u potpunosti zadovoljavajuće

FENA
Ustavni sud BiH je rješenjima utvrdio da u periodu od više od tri godine nisu izvršene njegove odluke u samo 3,9 posto predmeta.

Ovo je navedeno u današnjem saopćenju Ustavnog suda BiH nakon što su u pisanim medijima objavljeni određeni tekstovi u vezi s izvršenjem odluka Ustavnog suda BiH. Također, pisanje tih medija je izazvalo reakcije i interesovanja kod drugih medija, ali i javnosti.

Na osnovu takvih pisanja medija ili datih izjava Ustavni sud BiH smatra da bi javnost mogla dobiti pogrešnu ili neistinitu sliku o pitanju izvršenja odluka Ustavnog suda BiH.

"U medijima se pitanje izvršenja odluka Ustavnog suda BiH pokušava prikazati na prejednostavan ili selektivan način. To nije u interesu Ustavnog suda BiH, jer takva slika podriva njegov ugled i djelotvornost kao ustavnosudske vlasti", kaže se u saopćenju.

Prije svega, Ustavni sud BiH je osnovna institucija za zaštitu ustavnopravnog poretka BiH. Ustavnopravni poredak uključuje, između ostalog, funkcioniranje BiH kao demokratske i pravne države, države koja ima obavezu da štiti individualna i kolektivna ljudska prava i slobode, te države sa složenim državnim uređenjem.

Zbog toga, odluke Ustavnog suda BiH su veoma bitne, ali mogu imati i teške pravne i političke implikacije. Izvršenje odluka ustavnog suda nije jednostavno pitanje u bilo kojoj državi, pa tako ni u BiH.

Bez obzira na to, u skladu sa članom VI/5. Ustava BiH, odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće, a opstrukcija njihovog izvršenja predstavlja krivično djelo.

Interes cijele BiH mora da bude djelotvorno izvršenje odluka Ustavnog suda BiH, jer je to odraz pravne države.

Da bi prikazali obim i vrstu problema u vezi s izvršenjem odluka Ustavnog suda BiH, u saopćenju je dat prikaz određenih podataka.

Od 2008. do 2011. Ustavni sud BiH je riješio 10.292 predmeta. Od tog broja Ustavni sud BiH je riješio 1.256 predmeta u meritumu, što je više od 12 posto od ukupnog broja predmeta. Manje od 88 posto predmeta je riješeno kao nedopustivo zbog određenog razloga.

Od ukupnog broja meritornih odluka u 865 predmeta Ustavni sud BiH je našao povredu Ustava BiH, što je više od osam posto od ukupnog broja predmeta.

U ostalim predmetima Ustavni sud je odbio apelaciju/zahtjev.

Kad je riječ o izvršenju, Ustavni sud BiH ne izvršava vlastite odluke. Međutim, Ustavni sud po službenoj dužnosti prati izvršenje svojih odluka.Od 2008. do danas Ustavni sud BiH je donio 34 rješenja o neizvršenju svojih odluka (tri u 2008., 19 u 2009., osam u 2010. i četiri u 2011. godini). Prema tome, u periodu od više od tri godine Ustavni sud BiH je rješenjima utvrdio da u 3,9 posto predmeta nisu izvršene odluke. Drugim riječima, svaka 25. odluka nije izvršena.

Osim toga, u 49 predmeta rok za izvršenje još nije protekao, a u 25 odluka postoje opravdani razlozi za neizvršenje (apelantova smrt, nepostojanje bitnih podataka za izvršenje, nemogućnost izvršenja zbog promjene stanja na terenu i sl.).

Najveći broj navedenih rješenja o neizvršenju odluka Ustavnog suda BiH, odnosno njih 28, usvojeno je zbog toga što nadležni sudovi i drugi nadležni organi nisu izvršili odluke Ustavnog suda BiH kojima je utvrđena povreda prava apelanata iz člana II/3.e) Ustava BiH i člana 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u odnosu na pravo na donošenje odluke u razumnom roku, pa je naloženo nadležnim organima da hitno okončaju postupke koji su bili predmet apelacija, odnosno kojim je naloženo nadležnim organima da u određenom roku isplate apelantima naknadu nematerijalne štete zbog nedonošenja odluka u razumnom roku.

U preostalih šest odluka Ustavni sud smatra da ne postoji ozbiljan politički ili pravni problem koji bi bio prepreka sistemu izvršenja odluka Ustavnog suda BiH.

"Na osnovu navedenog, Ustavni sud BiH smatra da je izvršenje odluka od 96 posto u posljednje tri godine u potpunosti zadovoljavajuće. Tako visoki stepen izvršenja znači, s jedne strane, da Ustavni sud BiH vodi računa o tome da donosi odluke koje su provodive, a, s druge strane, da su nadležni organi svjesni obaveze da se odluke Ustavnog suda BiH moraju izvršiti", saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.