BiH
0

Izvršen zajednički ukop pet beba iz doma na Bjelavama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na gradskom groblju Vlakovo u srijedu kasno poslijepodne, jedno do drugog ukopani su Damir Pejanović, Faik Krasnići, Medina Bostandžija, Džemal Šabanović te djevojčica još uvijek nepoznatog identiteta.

Više stotina građana, članova porodica te političkih i vjerskih dužnosnika prisustvovalo je posljednjem ispraćaju mladih života, tragično stradalih od posljedica požara u sarajevskom domu na Bjelavama.

Na području Kantona Sarajevo zbog ove tragedije danas je proglašen Dan žalosti te su sve zastave u gradu spuštene na pola koplja, a događaji kulturnog sadržaja odgođeni.

Reis Mustafa ef. Cerić je, prije klanjanja dženaze, u prigodnom govoru kazao kako su se danas svi okupili da izraze svu gorčinu i žalost zbog tragične pogibije beba te da budu uz one kojima je i najteže – članovima porodica te djelatnike Doma. Ovo je i pouka svima nama, dodao je, da ubuduće pokušamo učiniti sve što je u našoj moći kako bi izbjegli stvari koje unesrećuju naše živote, ali i da svoj djeci pružimo mogućnost da odrastu sretni i zbrinuti.

Zajedničkom ukopu prisustvovali su i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić, gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, predsjedavajući Skupštine KS Denis Zvizdić te predstavnici drugih institucija i vjerskih zajednica.

Požar u Dječijem domu Bjelave izbio je u nedjelju, 22. aprila u ranim jutarnjim satima na trećem spratu, od čijih posljedica je preminulo pet beba. Na odjelu za bebe bilo je smješteno njih dvadeset i četvero. Dvije su bile mrtve na mjestu događaja, dvije su podlegle u Centru urgentne medicine Kliničnog centra Univerziteta u Sarajevu, a jedna na Pedijatrijskoj klinici.