Provjera prostorija
165

Izvršen pretres zatvora u Sarajevu, kod osuđenika nije pronađeno ništa nedozvoljeno

N. V.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U prostorijama Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo je izvršen pretres prostorija koje koriste osuđenici i pritvoreni. Tom prilikom nisu pronađeni nikakvi nedozvoljeni predmeti poput droge i oružja.

Zatvorska policija je izvršila pretres uz upotrebu službenih pasa za pronalazak opojnih droga koji su u njihovom vlasništvu te uz asistenciju specijalne jedinice MUP-a BPK i Federalne uprave policije.

Riječ je inače o redovnoj aktivnosti koju zavod realizuje s ciljem poštivanja zakonitosti i onemogućavanja ulaska u prostorije nedozvoljenih predmeta u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima kojima je precizirana egzistencija kazniona u FBiH.

Prilikom pretresa osoba kojima je odlukom suda određena zatvorska kazna odnosno kojima je određena mjera pritvora, nisu pronađeni predmeti i stvari, koji bi ukazali na korištenje ili posjedovanje nedozvoljenih predmeta.

KPZ Sarajevo je najveća pritvorska jedinica u BiH stoga su redovni pretresi vrlo bitni za funkcionisanje. Prilikom pretresa je korištena najsavremenija oprema za pronalazak nedozvoljenih stvari termalnog i netermalnog karaktera.