Iznos nije dovoljan
0

Izvoznim preduzećim u RS-u umjesto 20 samo 12 miliona

FENA
Zgrada Vlade RS-a
Zgrada Vlade RS-a
Privrednici u RS-u razočarani su odlukom Vlade RS-a da za osam miliona smanji iznos za podsticaja preduzećima koja izvoze.

Očekivalo se da će izvozno orjentirana preduzeća u RS u ovoj godini dobiti 20 miliona maraka, međutim, prema pravilniku o uslovima i kriterijumima za dodjelu subvencija za podsticaj izvozu, koji je danas prestavljen u Privrednoj komori u Banjoj Luci, potvrđeno je da će biti izdvojeno samo 12 miliona.

Resorni ministar Željko Kovačević tvrdi da zna da predviđeni iznos nije dovoljan.

Ipak, smatra i da je iznos umanjen za osam miliona maraka značajan za izvoznike.

Ovaj put, kaže, Vlada se odlučila za novi koncept s ciljem da preduzeća koja izvoze ne ulažu svoja sredstva za tekuću likvidnost.

Međutim, privrednici su jasno rekli ministru industrije, energetike i rudarstva da nisu zadovoljni iznosom od 12 miliona, a Dragica Ristić, izvršni direktor Privredne komore očekuje da će Vlada u narednom period nadoknaditi razliku od osam miliona.

“Prenijeli smo stav privrednika da oni očekuju 20 miliona za podsticaj izvoza, kao što je budžetom i planirano i da Vlada mora da uloži napore i obezbijedi ta sredstva”, kaže Ristić.

Direktor Fabrike obuće “Bema” iz Banje Luke Marinko Umičević uputio je niz zamjerki na Vladin pravilnik o uslovima i kriterijuma za dodjelu subvencija za podsticaj izvozu.

“Kriteriji su malo diskutabilni i pitanje je i koliki su podsticaji. Ne može 100 preduzeća za dobije po 20.000 ili 50.000 hiljada maraka. To nisu podsticaji”, ukazuje Umićević.