UNDP
1

Izvještaju o humanom razvoju dobio nagradu za inovaciju

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Nacionalni izvještaj o humanom razvoju za 2007. "Socijalna uključenost u Bosni i Hercegovini" osvojio je nagradu izvrsnosti za inovaciju u mjerenju, saopćio je Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDPBiH).

Riječ je o šestom izvještaju o humanom razvoju za BiH. Posvećen je važnoj temi u sklopu koncepta humanog razvoja.

Ovogodišnji izvještaj analizira različite aspekte i uzroke socijalne isključenosti u BiH i daje preporuke za promoviranje socijalne uključenosti.

Pojam socijalne uključenosti, koji predstavlja samu bit procesa donošenja socijalnih politika u EU, u velikoj mjeri se nadovezuje na pojmove humanog razvoja i pristupa socioekonomskom razvoju koji se temelji na ljudskim pravima. Takvi se pristupi oslanjaju na analizu ekonomskih i socijalnih prava i u obzir uzimaju sva prava koja pojedincima povećavaju mogućnost izbora i omogućuju da vode dostojanstven i ispunjen život. Pored toga, imaju i isti pristup pitanjima jednakosti, nediskriminacije i uključivog sudjelovanja.

U Izvještaju se naglašava da socijalna politika BiH mora sadržavati i perspektivu socijalne uključenosti i definirati plan politika kojim će se u BiH jačati socijalna uključenost. Dodatno se ističe da se jedino kroz zajedničku viziju socijalne uključenosti može unaprijediti kvalitet života svakog građanina te stvoriti održivo i istinski uključivo društvo u BiH u budućnosti.

Ove preporuke sačinjene su na temelju rasprave i zaključaka Konferencije o socijalnoj uključenosti u Sarajevu u novembru 2006., u organizaciji Direkcije za ekonomsko planiranje, UNDP-a, DFID-a, Švicarske agencije za koordinaciju i razvoj i Delegacije EC-a u BiH.

Nagrada "Inovacija u mjerenju" dodijeljena je timu Nacionalnog izvještaja o humanom razvoju koji je pokazao inovaciju u korištenju alata za mjerenje humanog razvoja.

Vođa tima, Žarko Papić, koji je pri radu na izvještaju okupio sedam autora i veliki broj savjetnika, predstavit će tim i dati pregled Izvještaja, na dodjeli nagrade u Busanu, Republika Koreja, 26. oktobra.