Rezime
21

Izvještaj State Departmenta o BiH: Korupcija u institucijama vlasti, konfuzija u raspodjeli nadležnosti

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U posljednjem izvještaju State Departmenta o poštivanju odnosno kršenju temeljnih ljudskih prava u Bosni i Hercegovini tretiraju se brojni životni problemi građana naše zemlje i funkcionisanje vladajućih struktura te izborni procesi.

Izvještaj počinje rečenicom da je Bosna i Hercegovina demokratska država sa dvodomnim parlamentom, a mnoge funkcije su u nadležnosti dva entiteta u državi, Federacije BiH i Republike Srpske, kao i Distriktu Brčko koji predstavlja autonomnu upravnu jedinicu pod suverentitetom BiH.

Dejtonski mirovni sporazum iz 1995. godine koji je okončao rat u BiH pruža ustavni okvir za administrativne strukture države, dok ostali dijelovi sporazuma određuju obaveze vlada za zaštitu ljudskih prava, kao što je pravo izbjeglica i raseljenih lica da se vrate na svoja ognjišta.

U izvještaju State Departmenta se navodi da su posljednji Opći izbori održani 2014. godine, a OSCE je istakao da su oni održani u "rivalskoj atmosferi" u kojoj su kandidati imali mogućnost za slobodnu političku izbornu kampanju sa osnovnim slobodama kao što su sloboda izražavanja i udruživanja.

OSCE primjećuje da su izbori sprovedeni efikasnio u administracijskom smislu, ali da su neki izborni kandidati manipulisali sa izbornim komisijama odnosno sastavom istih te je time smanjeno povjerenje u izborni proces.

Iako su vlasti zadržale efektivnu kontrolu i koordinaciju nad agencijama za sprovođenje zakona i sigurnosti, postoji nedostatak jasne raspodjele nadležnosti i odgovornosti između 16 agencija za sprovođenja zakona što dovodi do povremenih konfuzija i preklapanja odgovornosti.

U izvještaju se navodi da su zabilježeni slučajevi ograničavanja sloboda izražavanja i medija što uključuje zastrašivanja i prijetnje novinarima.

U nastavku se spominje rasprostranjen problem korupcije u institucijama vlasti, kriminal i nasilje nad manjinama kao što je LGBT populacija. Također se pominju i slučajevi policijskog nasilja, te da su određeni proslijeđeni nadležnim tužilaštvima, ali da do oktobra 2017. godine nije bilo informacija o epilozima istraga.

Kompletan izvještaj State Departmenta možete pročitati na sljedećem linku.