Ostvaren napredak
8

Izvještaj OSCE-a: Većina žrtava seksualnog nasilja u proteklom ratu u BiH nije ostvarila pravdu

Piše: M. N.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Iako još mnoge žrtve seksualnog nasilja iz proteklog rata u BiH nisu ostvarile pravdu, zabilježen je napredak u ovom polju. Žrtve sada imaju više podrške domaćih i međunarodnih institucija koje ih štite i pomažu na putu prijavljivanja napadača do presude.

Misija OSCE-a u BiH predstavila je izvještaj "Postizanje pravde za žrtve seksualnog nasilja u oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini: Napredak ostvaren pred sudovima u BiH od 2014. do 2016. godine". Šef misije OSCE-a Jonathan Moore kazao je kako žrtve seksualnog nasilja koje se dogodilo prije više od 20 godina još osjećaju emocionalne i druge pritiske, bez obzira na to da li je riječ o muškom ili ženskom spolu.

"Naša misija je počastvovana da bude partner s domaćim i međunarodnim institucijama po ovom pitanju. Želimo osigurati da se ovakva djela više nikada ne ponove i da žrtve dođu do pravde", kazao je Moore.

U cjelokupnom procesu vrlo je aktivna Ambasada Velike Britanije u BiH čiji je ambasador podsjetio kako je Velika Britanija bila domaćin globalnog samita o ovoj temi s kojeg je poručeno da se seksualno nasilje u oružanim sukobima mora zauvijek prekinuti, na što su se obavezali međunarodni partneri.

"Radimo s vlastima na poboljšanju usluga za žrtve seksualnog nasilja, uključujući finansijsku i psihološku pomoć te na putu ostvarenja pravde. Drago mi je da izvještaj OSCE-a pokazuje da je bilo napretka u smislu broja procesuiranih predmeta i zbrinjavanja žrtava te da im se iskazuju dostojanstvo i zaštita u procesu. Prvi put žrtve imaju mogućnost za kompenzaciju koju im dodjeljuje sud, a nadoknadu plaćaju napadači. Ohrabrujemo žrtve da istupe, daju iskaz i ostvare pravdu", rekao je Ferguson.

Zamjenica tužitelja Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju Michelle Jarvis pozdravila je ovaj izvještaj kazavši kako su zadovoljni napretkom koji je urađen u posljednjem periodu kada je riječ o procesuiranju predmeta i pristupu pravdi.

"Ova vrsta predmeta i dalje predstavlja izazov za izricanje odgovornosti i mi pokušavamo pronaći strategije koje će nam pomoći da ostvarimo bolje rezultate. Mnogi izazovi ostaju i mnoge žrtve još čekaju pravdu. Trebamo iskoristiti ovu priliku da naglasimo našu predanost", rekla je Jarvis.