{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izvještaj "Obrazovni inspektori: zaboravljena profesija"

F
25.9.2007. u 14:00
0
0
Izvještaj "Obrazovni inspektori: zaboravljena profesija"
0
Izvještaj "Obrazovni inspektori: zaboravljena profesija"
Misija OSCE-a u BiH objavila je danas izvještaj "Obrazovni inspektori: zanemarena služba. Uvid u status koji imaju prosvjetni inspektori u BiH i aktivnosti koje oni obavljaju", saopćila je na konferenciji za novinare u Sarajevu glasnogovornica Misije OSCE-a Mersiha Čaušević-Podžić.
Kazala je kako prosvjetni inspektori predstavljaju prvi stepen kontrole u slučajevima kršenja, pogrešnog tumačenja ili neprimjenjivanja odredbi zakona koji regulira predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje.

- Oni su značajni za pravilno funkcioniranje obrazovanog sistema, ali se ne koriste efikasno, rekla je Čaušević-Podžić.

Izvještaj iznosi podatke koje je prikupila Misija OSCE-a u BiH na osnovu razgovora s prosvjetnim radnicima, direktorima škola, roditeljima, članovima školskih odbora i vladinih funkcionera.

Izvještaj, također, donosi set preporuka potrebnih za poboljšanje kvaliteta rada prosvjetnih inspektora u BiH. Jedan primjer takvog poboljšanja je i preporuka za dopunu zakona, kako bi on jasnije uredio položaj, ovlaštenja, odgovornosti i ulogu ovoga tijela.

- Prosvjetnim inspektorima mora biti zagarantirana neovisnost u radu da bi osigurali precizne inspekcije i poštivanje njihovih odluka. Pored toga, rizik političkog utjecaja mora se eliminirati, istakla je glasnogovornica OSCE-a.

Prva dvodnevna konferencija 'Uloga prosvjetnih inspektora u BiH', na kojoj će izvještaj biti prezentiran i razmatran, počinje sutra u Mostaru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: