I o fiksaciji
33

Izvještaj objavljen 2018. godine: Kako je Ombudsmen ocijenio stanje u Zavodu Pazarić

L. K.
U izvještaju ombudsmena za ljudska prava BiH iz 2018. godine između ostalog spomenut je i obilazak Zavoda Pazarić. Navedeno je stanje iz 2015. godine te stanje smještajnih kapaciteta, soba za izolaciju, radnika, budžeta i još nekoliko važnih stavki.

U izvještaju ombudsmena naveden je kapacitet od 352 mjesta za korisnike, a u trenutku obilaska ovog zavoda 2015. godine ovdje je boravilo 336 osoba. Broj je povećan na 342 korisnika 26. augusta 2016. godine. Od njih 342, čak 70 posto je oduzeta poslovna sposobnost, navodi se u izvještaju.

Zavod je 2015. imao Upravni i Nadzorni odbor koji je imenovala Vlada Federacije BiH. Neki od članova Upravnog i Nadzornog odbora su zaposlenici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. Pored naknade članovima Upravnog i Nadzornog odbora, pokrivaju se i putni troškovi. Iz Izvještaja o radu Zavoda Pazarić za 2015. godinu, vidljivo je da su Upravni i Nadzorni odbor u toku 2015. godine održali po 6 sjednica, iako bi se sjednice, po pravilu, trebale održavati jednom mjesečno.

U izvještaju se spominje i primjena fizičke sile u zaštiti osoba sa duševnim smetnjama, te se navodi kako je u Zavodu eliminirana soba za izolaciju, čime je ispoštovana Preporuka Institucije ombudsmena BiH iz 2009 godine.

"Koristi se jedino fiksacija korisnika, u skladu sa utvrđenom procedurom", navodi se.

U nastavku se govori i o šest korisnika koji pohađaju Srednju školu za tekstil, kožu i dizajn u Sarajevu, a čije se školovanje finansira iz budžeta Zavoda. Do škole ih voze uposlenici Zavoda.

U Zavodu je u toku 2015. godine bilo zaposleno 29 ljudi različitih profila (dva psihologa, dva defektologa, dva sportska terapeuta, četiri radna terapeuta, tri terapeuta na farmi i ekonomiji i 16 odgajatelja). Prema Izvještaju o poslovanju za 2015. godinu, oblici stručnog rada koji su primjenjivani su: opservacija korisnika (mjesec dana); psihološki tretman (psihološko savjetovanje i psihoterapija); radionički tretman;129 odgajateljski rad;130 radnookupacijska terapija kroz radni angažman na ekonomiji Ustanove.

Dio slobodnog zemljišta i plastenik, o kojima se brinu korisnici, zasađeni su povrtnim kulturama, čiji se proizvodi kasnije koriste u pripremanju hrane. Određeni broj korisnika zaposlen je i na farmi koka. Ostale aktivnosti se manifestiraju kroz rad u kuhinji, ekonomat, frizeraj, kao ispomoć medicinskim radnicima i kućnim majstorima. Za korisnike je osigurana redovna mjesečna plaća, kao stimulans za razne vidove angažmana,radne okupacije, primjereno ponašanje. Korisnički džeparac se realizira u saradnji sa korisnicima.

Korisnici osim toga učestvuju u različitim sportskim sekcijama te se takmiče na raznim takmičenjima širom BiH i Turske. U 2015. godini su nekoliko puta odlazili na izlete, planine, jezera, zoološke vrtove, kino i pozorišne predstave. Ugostili su brojne prijatelje, umjetnike, sportiste i druge ličnosti iz javnog života, navodi se u izvještaju.

Što se tiče posjeta porodica, navodi se kako se one odvijaju u posebnim prostorijama koje se nalaze u sklopu Zavoda, a u kojima se omogućava maksimalna privatnost korisnika. Posjete su godinama na istom nivou, nema značajnijih promjena. Korisnike uglavnom posjećuju oni srodnici koji su ih i prije posjećivali i odvodili za vikend, a na godišnjem nivou se ostvari oko 1200 telefonskim kontakara korisnika s porodicom.

Ukupan broj sistematiziranih radnih mjesta u Zavodu Pazarić je 192. Uvidom u Izvještaj o radu iz 2015. godine, na dan 31. decembra 2015. godine, ukupno je bilo 153 zaposlenika, od čega 145 u radnom odnosu na neodređeno, a osam u radnom odnosu na određeno vrijeme.

Tri osobe su angažirane putem ugovora o djelu, jer se radi o poslovima koji nisu uvršteni u sistematizaciju radnih mjesta, a to su poslovi neuropsihijatrijskih i stomatoloških pregleda korisnika Zavoda, te drugi poslovi koji se odnose na održavanje objekata. Predstavnici Institucije ombudsmena konstatiraju da je kvalifikacijska struktura zaposlenih, u odnosu na prethodni Izvještaj poboljšana, te da u 2015. godini nije bilo radnih sporova, što je ovu Ustanovu opterećivalo prilikom prethodne posjete.

U toku 2015. godine, budžet Zavoda Pazarić iznosio je 5.000.000 KM, a sastojao se uglavnom od sredstava uplaćenih za smještaj korisnika. Uz to se navodi i kako se Zavod finansira uz pomoć donatora s kojima su, u toku 2015. godine, ostvarili dobru saradnju. Organizovani su sastanci, obilasci Zavoda te svakodnevno dostavljanje traženih podataka o radu korisnika u Zavodu.