Narodna skupština RS-a
0

Izvještaj o saradnji s Haagom bez konkretnih detalja

FENA
Narodna skupština RS-a usvojila je danas Izvještaj o saradnji institucija RS-a s Haškim tribunalom za period od 1. jula do 30. septembra ove godine, u kojem je navedeno da su nastavljene aktivnosti na lociranju, hapšenju ili dobrovoljnoj predaji osoba koje traži Tribunal u Haagu, ali o Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću u izvještaju konkretno nema ništa.

Tokom rasprave, poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović kritikovao je činjenicu da se u tom dokumentu navode detalji u vezi s hapšenjem i prebacivanjem u Tribunal Radovana Karadžića, jer to nije zasluga Vlade i institucija RS-a, već Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom Srbije.

Osim konstatacije u vezi s hapšenjem Karadžića i u kojima nije navedeno ništa više od poznatih informcija koje su bile prisutne u medijima o identitetu koji je koristio, u izvještaju se dodaje i da su predstavnici Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije saslušavali ranije u Banjoj Luci članove porodice haškog optuženika Stojana Župljanina.

Zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva za ratne zločine Srbije je prvi razgovor imao 27. augusta ove godina sa članovima uže porodice uhapšenog Stojana Župljanina, a zatim je 12.septembra saslušao u Banjoj Luci i Župljaninovu rodbinu i prijatelje - njih petoro.

Također, u izvještaju su pobrojane akcije EUFOR-a i NATO-a, kojima su asistirali pripadnici MUP-a RS-a, i to prilikom pretresa stambenog objekta Ljiljane Zelen-Karadžić na Palama te pretresa kuće i vikendice u Rogatici penzionisanog pukovnika VRS-a Petra Ješića na okolnosti njegove eventualne pomagačke uloge u skrivanju optuženih.