{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izvještaj o saradnji RS s Haškim sudom "obična farsa"

F
23.6.2009. u 19:23
0
9
Izvještaj o saradnji RS s Haškim sudom "obična farsa"
0
Izvještaj o saradnji RS s Haškim sudom "obična farsa"
Šef Kluba Stranke za BiH u Narodnoj skupštini RS-a Muharem Murselović kritikovao je večeras izvještaj o saradnji institucija RS-a s Haškim sudom, ističući da je taj dokument “obična farsa i da je kao takav nepotreban bilo kome jer ne daje nikakve rezultate“.
Tokom rasprave o tom izvještaju koji govori o onome što su institucije RS-a poduzimale u saradnji s Tribunalom u Haagu u prva tri mjeseca ove godine, Murselović je rekao da je u emisiji „60 minuta“ Federalne televizije nedavno prikazan izvještaj o najpoznatijem optuženiku za ratne zločine Ratku Mladiću kako "živi u jednoj lijepoj porodičnoj atmosferi".

„Niko ne bi mogao posumnjati da se radi o najtraženijem haškom osuđeniku u ovom regionu“, naglasio je Murselović.

Inače, u izvještaju o saradanji RS-a s Haagom za period januar-mart, koji je večeras usvojila Narodna skupština RS-a, navodi se da je MUP RS-a “nastavio aktivnosti na lociranju, hapšenju ili dobrovoljnoj predaji lica koja traži Haški sud”.

Dalje se kaže da su te aktivnosti poduzimane u saradnji sa partnerskim institucijama BiH - EUFOR-om, NATO-om, zatim sa Srbijom, Crnom Gore i istražiocima Haškog tribunala.

U okviru ovih aktivnosti, MUPRS-a je posebno, kako se navodi, u saradnji sa istražiocima Tužilaštva Haškog tribunala, pripadnicima NATO-a i EUFOR-a izvršio analizu elektronskih, pisanih i fotografskih dokumenata koji su oduzeti prilikom izvršenih pretresa stambenih objekata osoba vezanih za mrežu podrške Ratku Mladiću.

“Na osnovu novih obavještajno-operativnih podataka izdiferenciran je određen broj sigurnosno interesantnih osoba u smislu preduzimanja narednih obavještajno-operativnih i vojno-policijskih mjera prema njima, a prema određenim osobama u toku su kombinovane mjere potpune operativne opservacije i nadzora”, navodi se u izvještaju.

Također se navodi i da su identifikovane osobe koje su u određenom vremenskom periodu osiguravale optuženog, a dvije osobe saslušane su na “predmetne okolnosti u cilju dobijanja korisnih informacija vezanih za haškog bjegunca”.

Narodna skupština RS-a prethodno je usvojila izvještaj RTRS-a o poslovanju u prošloj i plan rada za ovu godinu, zatim izvještaj o stanju u bankarskom sistemu RS-a za prošlu godinu i izvještaj o poslovanju i rezultatima rada, sa Finansijskim izvještajem Agencije za bankarstvo RS-a za 2008. godinu, zatim izvještaj Regulatorne komisije za energetiku RS-a o radu za 2008. godinu, te izvještaj o izvršenom administrativnom nadzoru nad radom jedinica lokalne samouprave za prošlu godinu.

Usvojena je i informacija o dugu RS-a sa stanjem na dan 31. decembra 2008. godine, kao i informacija o realizaciji obaveza iz ugovora o privatizaciji preduzeća iz oblasti naftne industrije RS-a.

Na dnevnom redu su još tri tačke prije nego što poslanici konačno odluče da li će povući s dnevnog reda ranije uvrštenu tačku oko zauzimanja stava povodom pisama visokog predstavnika u kojima se tražilo povlačenje zaključaka o prijenosu nadležnosti s RS-a na nivo BiH.

U međuvremenu Valentin Inzko poništio je zaključke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: