Bijeg od problema?
1

Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH skinut s dnevnog reda PSBiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH povukao je s dnevnog reda Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu.

Parlamentarci su upozorili da vlast na ovaj način kupuje vrijeme s obzirom na to da je jasno kako Izvještaj o radu nema podršku Parlamentarne skupštine BiH.

Zastupnici su podržali prijedlog Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se odgodi izjašnjavanje dok se sve komisije ne očituju o izvještaju. Odgađanje izvještaja je usvojeno nakon što u sali nisu bili prisutni Željko Komšić, Saša Magazinović i Mirsad Mešić iz opozicije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da je spreman povući Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu s dnevnog reda.

On je kazao da je spreman prezentovati izvještaj, ali da na današnjoj sjednici nisu prisutni ministri Dragan Mektić, Ismir Jusko i Mirko Šarović. Kao opravdanje naveo je i da se nisu sve parlamentarne komisije očitovale o Izvještaju o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu.

Zvizdić je istakao da će na sjednici, na kojoj će biti razmatran Izvještaj Vijeća ministara BiH, prisustvovati svi ministri u njegovoj vladi.

Riječ je o tački dnevnog reda za koju se nije znalo da li će dobiti podršku Parlamentarne skupštine BiH. To bi u praksi značilo da Vijeće ministara BiH nema podršku zakonodavnog organa vlasti.

Od ranije je poznato da će izvještaj izvršne vlasti podržati zastupnici iz reda SDA, HDZ-a i SDS-a dok još uvijek nije definitivno poznato kakav će stav zauzeti SBB-ovi zastupnici koji na parlamentarnim komisijama nisu dali podršku izvještaju.

Zastupnik SBB-a Damir Arnaut kazao je da ne postoje uslovi za povlačenje ove tačke dnevnog reda te da je Zvizdić kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH trebao osigurati prisustvo svojih ministara na sjednicama parlamentarnih komisija.

Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka rekao je da je ovo samo pokušaj odgađanja jer je vlast sigurna kako Izvještaj Vijeća ministara BiH neće dobiti podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH. Kako kaže, ovakav potez predstavlja bježanje od problema.