Šef Delegacije Evropske komisije
0

'Izvještaj nije pozitivan onoliko koliko smo željeli'

FENA
Evropska komisija je odala BiH priznanje za postignuto, ali Izvještaj o napretku nije onoliko pozitivan koliko smo željeli, izjavio je šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj je prezentirao zaključke iz Izvještaja o napretku BiH u procesu evropskih integracija.

Kazao je da je u prvoj polovini ove godine ostvaren značajan napredak u pogledu ispunjavanja ciljeva za napredovanje prema EU, što je omogućilo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) i početak razgovora o liberalizaciji viznog režima.

"Međutim, ovaj pozitivan momentum je vrlo brzo kompromitiran negativnim političkim okruženjem obilježenim nedostatkom konsenzusa i zapaljivom političkom retorikom", ustvrdio je ambasador Kourkulas.

Istaknuo je da je funkcioniranje institucija BiH bilo na udaru ovakve situacije, te da su usporeni i reformski procesi.

Upozorio je kako zapaljiva retorika, blokiranje refomskog procesa i nemogućnost zemlje da govori jednim glasom ne samo da odgađa, nego i ugrožava evropsku perspektivu BiH.

Korukulas kaže da je konstatiran ograničen napredak u funkcioniranju institucija BiH, ali da nije bilo napretka u ustavnoj reformi. Podsjetio je na stav EC-a da je BiH neophodna ustavna evolucijam, a ne ustavna revolucija.

"EC nema urnek za ustavnu reformu", naglasio je Kourkulas, objasnivši kako je na političkim liderima da se dogovore o tome kakav ustav žele. Istaknuo je da BiH treba ustav koji će poštivati ljudska prava i omogućiti da država govori jednim glasom kao buduća članica EU.

Iako je ocijenjen napredak u funkcioniranju Parlamentarne skupštine BiH, u EC-u smatraju da je nužna bolja koordinacija između Parlamenta BiH i Vijeća ministara, kao i entitetskog i državnog nivoa.

U Izvještaju je konstatiran i određeni napredak u oblasti pravosuđa, ali je upozoreno da fragmentiranost i kompleksnost ovog sistema predstavlja prepeku u radu prvosuđa.

Ambasador Kourkulas je ustvrdio da je sposobnost pravosudnih organa na državnom nivou da vrše svoje nadležnosti u RS-u dovedena u pitanje od vlade RS-a, što je razlog za zabrinutost.

On je također naveo kako nepostojanje statističke politike i sveobuhvatnog popisa stanovništva hendikep, istaknuvši kako bez popisa nema ni pregovora o pristupanju EU. Dodao je i da popis stanovništva u samo jednom entitetu nema nikakve koristi za EU, jer je nužan popis u cijeloj zemlji.

Izvještaj o napretku ocjenjuje da je korupcija i dalje rasprostranjena i da predstavlja ozbiljan problem, a da državna strategija u ovoj oblasti nije propisno provedena.

U oblasti ljudskih prava, EC je pozdravila ratifikaciju Evropske socijalne povelje, ali je kao ozbiljan problem izdvojila loš tretman zatvorenika. Također, ocijenjeno je slabim i uvođenje pravila neophodnih za prevenciju diskriminacije.

Pozitivnim je ocijenjeno pristupanje BiH Dekadi Roma, ali je naglašeno da je u ovoj oblasti potrebno načiniti dalje korake, te odrediti sredstva za podršku ovoj populaciji.

Kada su u pitanju ekonomski kriteriji, EC ocjenjuje izvjestan napredak prema postojanju funkcionalne tržišne ekonomije. Ostvaren je napredak u fiskalnoj koordinaciji uspostavom državnog fiskalnog vijeća, ali je između ostalog konstatiran nedostatak napretka u oblasti jedinstvene supervizije banaka.

Kao ključne prioritete u narednom periodu ambasador Kourkulas je naveo propisnu implementaciju Privremenog sporazuma, te ostvarivanje napretka u oblasti pravosuđa, slobode i sigurnosti.

Kourkulas je potvrdio da je u toku diskusija o novoj strategiji EU za BiH, te da će biti zaključena narednog ponedjeljka u Briselu. Nije mogao govoriti o detaljima ovih razgovora, ali je izrazio uvjerenje da će biti donesena odluka o snažnijem prisustvu u BiH, jer ona "ima specifične probleme".