Razmatran na Vladi
4

Izvještaj MUP-a HNK o dešavanjima za vrijeme blokade saobraćaja kod Jablanice

Klix.ba
Na održanom prvom dijelu 97. sjednice, Vlada HNK razmotrila je Informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova o zbivanjima i poduzetom u vezi s otežanim odvijanjem i potpunom blokadom saobraćaja na magistralnoj cesti M-17 od Aleksin Hana do Jablanice koja se dogodila 22. i 23. januara.

U Informaciji je istaknuto kako su 22. januara od 15:45 sati u smjeru Mostar - Sarajevo sva teretna i putnička vozila, koja nisu imala odgovarajuću zimsku opremu, njih 500, bila isključena iz saobraćaja.

"Policijski službenici za sigurnost saobraćaja PU Mostar kontinuirano su obilazili dionicu Vrapčići-Aleksin Han, gdje je ustanovljeno da na cesti ima dosta ugaženoga snijega koji otežava normalno odvijanje saobraćaja. Stoga je operativni dežurni PU Mostar, oko 15:00 sati, obavijestio predstavnike Poduzeća za puteve Mostar o tomu kako je stanje na dionici od Bijele do Aleksin Hana i Jablanice, zbog snježnih padavina i ugaženoga snijega, neuslovno, da se saobraćaj odvija otežano i kako na teren treba uputiti vozilo za čišćenje i posipač soli, na što im je rečeno da je to vozilo blokirano u koloni u Jablanici", stoji u informaciji.

Također, policijski službenici PS za sigurnost saobraćaja PU Konjic istog su dana oko 8:30 sati upozorili dežurnog radnika "Putne službe" Jablanica da na dionici Jablanica-Aleksin Han na cesti ima leda i ugaženoga snijega kojega je potrebno hitno ukloniti.

"Snježne padavine, led, poledica i u konačnici zatrpane ceste rezultirale su saobraćajnom blokadom koja je dodatno otežana nemarom, kako službi mjerodavnih za održavanje i čišćenje cesta tako i nesavjesnih vozača koji su na već, zbog snijega, suženim dionicama puta formirali treći trak te time otežavali pristup i rad službi", navedeno je.

U Informaciji je istaknuto kako će MUP HNK i ubuduće redovno pratiti stanje na cestama i zavisno od stanja na terenu i vremenskim uslovima, pravovremeno reagirati kako bi osigurali bolje uslove i poboljšali sigurnost na cestama. Vozači vozila koja ne budu opremljena za zimske uslove bit će kažnjeni i isključeni iz saobraćaja.

"Također, bit će poduzete sve operativne radnje i mjere koje su u nadležnosti MUP-a na utvrđivanju odgovornosti i razloga koji su doveli do višesatnoga zastoja na magistralnoj cesti kojom dnevno prođe i više od 7.000 vozila", stoji u informaciji MUP-a.