BiH
0

Izvještaj Finansijske policije o "Agrokomercu"

FENA
Nakon okončanja kontrole poslovanja društva "Agrokomerc" d.d. Velika Kladuša Finansijska policija FBiH je na osnovu utvrđenih činjenica i prikupljenih dokaza Kantonalnom tužilaštvu Bihać podnijela Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu-sklapanje štetnog ugovora, nesavjesno privredno poslovanje i podstrekavanja protiv više osoba.

Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu podnesen je protiv M.M., B.F., H.V., S.I.-L. i Č.O. jer su ispred “Agrokomerc” d.d. Velika Kladuša sklopili s preduzećem “Lijanovići” d.o.o Široki Brijeg ugovor o zakupu dijela Mesne industrije Polje u Velikoj Kladuši bez obaveze plaćanja zakupnine i troškova energenata, čime su nanijeli štetu društvu “Agrokomerc” d.d. Velika Kladuša u iznosu većem od 1.225.000 KM.

Kako se u Izvještaju navodi spomenute osobe su potpisale ugovore o zajmu sa preduzećem “Lijanovići” d.o.o Široki Brijeg, a za garanciju povrata primljenog zajma od 600.000 KM uspostavili založno pravo na nekretninama u vlasništvu "Agrokomerca", kao i na opremi Mesne industrije Polje u ukupnoj vrijednosti od 39.156.823 KM.

Istovremeno, ovjeravali su zapisnike o izvršenom servisiranju strojeva, koje je vršilo preduzeće MI-Mo d.o.o. iz Mostara po nalogu “Lijanovići” d.o.o Široki Brijeg bez dokaza o stvarno izvršenom servisiranju strojeva, i time oštetili “Agrokomerc” za iznos veći od 250.000 KM, saopćeno je danas iz Federalne finansijske policije.