Haris Silajdžić
0

'Izvještaj evropskih tijela se iskrivljuje i ignoriše'

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kabinet člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića oglasio se nakon izjava šefa delegacije Evropske komisije u BiH o entitetskom glasanju, tvrdeći da se Izvještaj te komisije sve akutnije ignoriše, pa čak i direktno iskrivljuje, a "s obzirom da taj pristup dolazi od međunarodnih učesnika u butmirskom procesu, dovode se u pitanje i svi drugi navodi u vezi tog procesa."

U saopštenju za javnost Silajdžić piše kako je Dimitris Kourkoulas pokušao minimizirati dio Izvještaja koji se tiče entitetskog glasanja ustvrdivši da je Evropska komisija "samo navela kao činjenicu da česta upotreba entitetskog glasanja odgađa donošenje zakona."

"S obzirom da taj izvještaj jasno kaže da 'zloupotreba odredbi poput entitetskog glasanja sprječava reformu i mogućnost države da napravi brz napredak ka EU,' te da 'problem blokada izazvanih entitetskim glasanjem mora biti adresiran,' javnosti ostavljamo izbor da li da povjeruje Kourkoulasovim riječima ili vlastitim očima", navodi se dalje.

Ambasador SAD-a Charles English također je izjavio da "kao i 2006., kada je Venecijanska komisija donijela svoj zaključak da je politička klima bila takva da nije dozvoljavala da se rješava pitanje entitetskog glasanja, može se reći da je danas politička situacija u vezi s tim još gora i da zaključak Venecijanske komisije ostaje ustvari isti."

Silajdžić podsjeća da Izvještaj Venecijanske komisije iz 2006. godine jasno drži da "entitetski veto izgleda uglavnom prekomjeran s obzirom da se u takvim slučajevima može koristiti veto vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda. Ukidanje ove odredbe bi stoga trebalo biti razmotreno. Ukoliko ukidanje nije politički moguće, bilo bi logično da se limitira na slučajeve koji se odnose na konkretne entitetske interese. Prije svega, ovaj veto bi mogao biti limitiran na područja podijeljenih nadležnosti između Države i entiteta."

"Jasno je, stoga, da je Venecijanska komisija okarakterisala entitetsko glasanje kao nepotrebno, te preporučila njegovo ukidanje. Venecijanska komisija je potom istakla da ako ukidanje nije moguće da se entitetsko glasanje treba znatno reformisati i njegov djelokrug minimizirati. Međutim, ne samo da se ta preporuka nije našla na stolu tokom butmirskih pregovora, već oni koji uporno odbijaju otvoriti ovo pitanje podilazeći zvaničnicima RS entiteta sada pokušavaju to odbijanje opravdati kroz potpuno iskrivljavanje navoda Venecijanske komisije", stoji u saopštenju za javnost iz Kabineta Harisa Silajdžića.