|

Izvještaj eksperata iz Brisela o vladavini prava u BiH na sjednici VSTV-a

Izvještaj eksperata iz Brisela o vladavini prava u BiH na sjednici VSTV-a
0
F
FENA
18.12.2019. u 07:25
8
komentara
0

dijeljenja
Izvještaj eksperata iz Brisela o vladavini prava u BiH na sjednici VSTV-a Foto: Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je redovnu sjednicu za 18. i 19. decembra, na kojoj bi članovi tog regulatornog tijela trebali dati mišljenje na Akcioni plan za provođenje strategije za borbu protiv korupcije 2020-2024. godine.
Kako je prijedlogom dnevnog reda predviđeno, početkom drugog dana zasjedanja bit će razmatran Izvještaj grupe eksperata o pitanjima vladavine prava u Bosni Hercegovini, potvrđeno je Feni u VSTV-u.

Radi se o izvještaju tima eksperata koji je 5. decembra u Briselu u sklopu zasjedanja Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine predstavio Reinhard Priebe, viši nezavisni pravni ekspert EU.

Planirano je, također, da se članovi VSTV-a očituju o Informaciji u vezi s Upitnikom CEPEJ-a/Evropske komisije za države regiona zapadnog Balkana.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog programa rada VSTV-a BiH za 2020. godinu.

U sklopu informacija direktora Sekretarijata VSTV-a predviđeno je razmatranje Izvještaja interne revizije procesa srednjoročnog planiranja i godišnjeg programiranja u VSTV-u, te Informacije s održanih sastanaka funkcionalnih radnih grupa za provedbu Strategije za reformu sektora pravde u BiH.

VSTVBiH bi se, istovremeno, trebao izjasniti u vezi s Izvještajem o izvršenoj analizi stanja i potreba za mentorstvom u sudovima i prijedlogu okvirnog programa mentorstva koji će biti implementiran u pilot fazi, kao i o Izvještaju Radne grupe za unaprjeđenje predmeta stečaja i likvidacija.

Na sjednici VSTV-a će, prema ustaljenoj praksi, biti donesen određeni broj odluka o prestanku i(ili) produženju mandata, te imenovanju nositelja pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...