{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izvještaj CCI-ja o borbi protiv korupcije u zdravstvu

F
28.8.2014. u 13:57
0
11
Izvještaj CCI-ja o borbi protiv korupcije u zdravstvu
0
Izvještaj CCI-ja o borbi protiv korupcije u zdravstvu
Centri civilnih inicijativa (CCI) danas su u Sarajevu predstavili Izvještaj o napretku u donošenju antikoruptivnih mjera u ministarstvima zdravstva i zavodima zdravstvenog osiguranja Federacije BiH i Republike Srpske.
Izvještaj je rađen u sklopu Projekta ''Borba protiv korupcije u javnom zdravstvu'' koji finansira Evropska unija, a obuhvaćeni su i Hercegovačko-neretvanski, Tuzlanski i Kanton Sarajevo.

CCI je, kako je navedeno tokom prezenatcije, proveo istraživanje o viđenju korupcije kod građana u BiH s fokusom na oblast javnog zdravstva, a obavljeni su i razgovori s menadžmentima deset ciljnih institucija javnog zdravstva.

Zadatak je bio razviti nacrt plana integriteta koji bi nadalje u svakoj od institucija bio dopunjen i prilagođen specifičnostima i usvojen kao mjera preventivnog djelovanja protiv korupcije u skladu s akcionim planom i strategijom za borbu protiv korupcije.

Istraživanja su pokazala da ispitanici smatraju da je sada policija društvena oblast s najvećim stepenom korupcije, a potom slijede zdravstvo i obrazovanje.

Uime CCI-a Zoran Adžaip je kazao da je u BiH borba protiv korupcije u ranoj fazi.

- Monitoring antikoruptivnih mjera u oblasti prevencije u ciljnim institucijama zdravstva, od marta do augusta 2014. godine je pokazao da je većina ciljnih institucija javnog zdravstva u Federaciji BiH izvršila procjenu rizika od korupcije te da su definirale mjere za poboljšanje integriteta institucije - rekao je Adžaip.

Najveće pomake u tim procesima su uradile, kako je naveo, Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, Federalno ministarstvo zdravstva i zavodi zdravstvenog osiguranja TK-a i HNK-a.

Posmatrane institucije u Republici Srpskoj nisu donijele sopstvene antikoruptivne planove uz obrazloženje da ih ne obavezuje provođenje mjera definiranih državnom Strategijom i Akcionim planom.

- Web stranice Zavoda i Federalnog ministartsva zdravstva daju dovoljno informacija i podataka korisniku o temama i novostima iz domena nadležnosti, dok stranice resornih kantonalnih ministarstva ne pružaju dovoljno informacija posjetiocu - dodaje Adžaip.

Podsjetio je da su najčešći oblici prijave neregularnosti putem pošte i sandučića koji se nalaze u prostorijama institucija.

Jedina institucija koja je uvela obrazac za prijavu korupcije na svojoj web stranici je Zavod zdravstvenog osiguranja TK-a.
Iz CCI-a su preporučili da je veoma važno unaprijediti saradnju s Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i timom Vlade FBiH.

Zamjenik direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) Dragan Slipac je pojasnio da Agencija ima preventivni karakter.

- Jedan od najučinkovitijih mehanizama preventivnih karaktera je plan integriteta i taj plan dužne su napraviti sve institucije na svim razinama vlasti u skladu sa Stragijom za period od 2009. do 2014. godine - rekao je Slipac.

Naglasio je da ta strategija nije zakonska obaveza, ali da je neophodno pridržavati se.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: