{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izvještaj CCI-ja o borbi protiv korupcije u zdravstvu

F
28.8.2014. u 13:57
0
11
Izvještaj CCI-ja o borbi protiv korupcije u zdravstvu
0
Izvještaj CCI-ja o borbi protiv korupcije u zdravstvu
Centri civilnih inicijativa (CCI) danas su u Sarajevu predstavili Izvještaj o napretku u donošenju antikoruptivnih mjera u ministarstvima zdravstva i zavodima zdravstvenog osiguranja Federacije BiH i Republike Srpske.
Izvještaj je rađen u sklopu Projekta ''Borba protiv korupcije u javnom zdravstvu'' koji finansira Evropska unija, a obuhvaćeni su i Hercegovačko-neretvanski, Tuzlanski i Kanton Sarajevo.

CCI je, kako je navedeno tokom prezenatcije, proveo istraživanje o viđenju korupcije kod građana u BiH s fokusom na oblast javnog zdravstva, a obavljeni su i razgovori s menadžmentima deset ciljnih institucija javnog zdravstva.

Zadatak je bio razviti nacrt plana integriteta koji bi nadalje u svakoj od institucija bio dopunjen i prilagođen specifičnostima i usvojen kao mjera preventivnog djelovanja protiv korupcije u skladu s akcionim planom i strategijom za borbu protiv korupcije.

Istraživanja su pokazala da ispitanici smatraju da je sada policija društvena oblast s najvećim stepenom korupcije, a potom slijede zdravstvo i obrazovanje.

Uime CCI-a Zoran Adžaip je kazao da je u BiH borba protiv korupcije u ranoj fazi.

- Monitoring antikoruptivnih mjera u oblasti prevencije u ciljnim institucijama zdravstva, od marta do augusta 2014. godine je pokazao da je većina ciljnih institucija javnog zdravstva u Federaciji BiH izvršila procjenu rizika od korupcije te da su definirale mjere za poboljšanje integriteta institucije - rekao je Adžaip.

Najveće pomake u tim procesima su uradile, kako je naveo, Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, Federalno ministarstvo zdravstva i zavodi zdravstvenog osiguranja TK-a i HNK-a.

Posmatrane institucije u Republici Srpskoj nisu donijele sopstvene antikoruptivne planove uz obrazloženje da ih ne obavezuje provođenje mjera definiranih državnom Strategijom i Akcionim planom.

- Web stranice Zavoda i Federalnog ministartsva zdravstva daju dovoljno informacija i podataka korisniku o temama i novostima iz domena nadležnosti, dok stranice resornih kantonalnih ministarstva ne pružaju dovoljno informacija posjetiocu - dodaje Adžaip.

Podsjetio je da su najčešći oblici prijave neregularnosti putem pošte i sandučića koji se nalaze u prostorijama institucija.

Jedina institucija koja je uvela obrazac za prijavu korupcije na svojoj web stranici je Zavod zdravstvenog osiguranja TK-a.
Iz CCI-a su preporučili da je veoma važno unaprijediti saradnju s Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i timom Vlade FBiH.

Zamjenik direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) Dragan Slipac je pojasnio da Agencija ima preventivni karakter.

- Jedan od najučinkovitijih mehanizama preventivnih karaktera je plan integriteta i taj plan dužne su napraviti sve institucije na svim razinama vlasti u skladu sa Stragijom za period od 2009. do 2014. godine - rekao je Slipac.

Naglasio je da ta strategija nije zakonska obaveza, ali da je neophodno pridržavati se.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: