BiH
0

Izvještaj CCI-a o radu Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo

FENA
Samo 2,6 posto usvojenih sistemskih mjera Vlade Kantona Sarajevo za prošlu godinu, odnosno 2,5 posto Skupštine KS, povezano je sa stvarnim problemima građana, po čemu su ove kantonalne institucije ispod prosjeka drugih institucija vlasti u BiH, podaci su Centara civilnih inicijativa (CCI).

Iako su Vlada i Skupština KS-a zabilježile gotovo u potpunosti realiziran program rada - po 89 i 77 posto, izostala je zakonodavna aktivnost, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije CCI-a u Sarajevu.

Tako plan Vlade KS-a da u prošloj godini utvrdi 20 zakona nije ni približno realiziran. Vlada je uspjela realizirati tek 11 zakona, što je u prosjeku jedan zakon mjesečno.

Ministarstva koja su dala najveći doprinos tom niskom prosjeku jesu Ministarstvo prometa i komunikacija KS i Ministarstvo zdravstva, koji u prošloj godini nisu predložili niti jedan zakonski akt. Ministarstvo prometa i komunikacija ujedno ima i najlošiju ocjenu kada je u pitanju realizacija vlastitog programa rada.

Predstavnik CCI-a Adis Arapović podsjetio je i na izgubljena tri prva mjeseca prošle godine zbog sporosti konstituiranja vlasti. Naglasio je da od 1.793 tačke dnevnog reda koje je Vlada razmatrala u prošloj godini, čak 70 posto njih predstavljaju zaključci, od kojih se većina odnosila na izdvajanje sredstava iz budžeta ili preraspodjelu njegovih stavki.

Arapović kao svijetle primjere navodi Ministarstvo za boračka pitanja te Ministarstvo stambenih poslova koji su ostvarili 100-postotnu realizaciju programa rada.

I Skupština KS ima gotovo identične rezultate kada su u pitanju zakonska rješenja. Od 18 planiranih, usvojeno je njih 10. Od tog broja tri predstavljaju izmjene i dopune postojećih zakona, te je tako u konačnici Skupština KS usvojila svega sedam novih zakona.

Predstavnik CCI-a Mersad Avdić naglašava da je na svim sjednicama Skupština KS postavljeno 136 poslaničkih pitanja te pokrenuta 101 inicijativa. Dva poslanika – dopredsjednik Skupštine Ivica Šarić i poslanik Amela Efendić, nisu u prošloj godini postavili ni jedno poslaničko pitanje niti su pokrenuli ijednu inicijativu.

Poslanici Emir Baraković i Ivo Komšić pokrenuli su samo jednu inicijativu, dok je Mira Jurić postavila samo jedno poslaničko pitanje.

Nasuprot tome, poslanici Mirjana Deak i Nermin Pećanac to su poslaničko pravo iskoristili čak 18 puta, dok Fikret Mušić ima zabilježenih 17 poslaničkih pitanja.

Avdić kao razočaravajuću činjenicu podvlači da je svega pet posto pokrenutih inicijativa te oko dva posto postavljenih pitanja imalo veze sa zahtjevima iz Građanske platforme.

Izvještaji o radu za nivo Vlade i Skupštine KS već su poslani na adrese svih nivoa vlasti u BiH.