Petodnevna radionica
45

Izviđači zemalja bivše Jugoslavije u Zenici uče o izgradnji mira i životu bez predrasuda

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Petodnevni program "Povezivanje zajednica na Balkanu kroz mirovni dijalog i upravljanje projektima različitosti i inkluzije" počeo je u Zenici s učešćem izviđača iz šest zemalja bivše Jugoslavije.

Uz podršku Svjetske organizacije izviđačkog pokreta (WOSM), KAICID-a i Saveza izviđača u Bosni i Hercegovini više od 25 učesnika i trenera iz zemalja bivše Jugoslavije će kroz ovaj program razgovarati o načinima inkluzije i mirovnom dijalogu bez predrasuda.

Sian Begshaw, projekt menadžer za različitost i inkluziju u Evropskom skautskom birou koji je dio WOSM-a, je kazala da im je cilj stvoriti uvjete u kojima bi građani širom svijeta bili globalno aktivni i spremni da se uključe u programe mirovnog dijaloga.

"Imamo 50 miliona članova širom svijeta koji stvaraju bolje sutra djelovanjem kroz ciljeve održivog razvoja, inkluziju i mirovni dijalog", izjavila je Begshaw.

U Bosni i Hercegovini već nekoliko godina se organizuje interetnički kamp koji ima isti cilj kao i progam u organizaciji WOSM-a, a to je razbijanje predrasuda i stvaranje boljeg svijeta. Predstavnica SIBiH-a Maja Kos koja je ujedno i koordinatorica projekta povezivanja zajednica balkanskog regiona je pojasnila da je ovo samo nsatavak zajedničkog rada na mirovnim aktivnostima u proteklih pet godina.

"Ovaj projekat ima za cilj za obućiti mlade temama identiteta, percepcija, izgradnje mira, kako bi oni kasnije prenijeli to znanje u svojim lokalnim zajednicama uz pristup mini grantovima pomoću kojih će sprovoditi aktivnosti", izjavila je Kos.

Međudržavna organizacija sa sjedištem u Beču KAICID čiji su osnivači Austrija, Španija, Saudijska Arabija i Vatikan mlade godinama podučava vještinama i vrijednostima koje će im pomoći u svakodnevnom životu kako bi bolje razumjeli jedni druge i radili na stvaranju boljeg društva.

Kos je na kraju kazala da će kroz petodnevnu radionicu raditi na temama identiteta i percepcije koje se odnose na rana zaključivanja i stvaranje predrasuda koje dovode do konflikata, kako razlike mogu dovesti do konflikta i kako kroz mirovni dijalog spriječiti konflikt.

"Učit ćemo kako biti bolji ljudi, razumjeti druge i njihova mišljenja. Saradnja s ovim organizacijama je važna jer svojim kapacitetima podržavaju naš rad i omogućavaju nam da se bolje razvijamo", zaključila je Kos.