{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izvedeni svi dokazi optužbe i odbrane

F
17.4.2009. u 13:48
0
0
Izvedeni svi dokazi optužbe i odbrane
0
Izvedeni svi dokazi optužbe i odbrane
Predočavanjem i ulaganjem u spis materijalnih dokaza odbrane danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje Muhamedu Aliju Gašiju i njegovom bratu Azizu te Mirsi Krasniću, Amiru Kasumiću, Enginu Prohi, Muharemu Čauševiću, Edinu Hoti i Sinanu Ljuci koji se terete za pripadništvo zločinačkoj organizaciji.
Kako je naveo jedan od branitelja optuženih, advokat Zdravko Rajić, radi se o dokumentima kojima se osporava vjerodostojnost iskaza ranije saslušanog svjedoka optužbe Emira Poljaka protiv kojeg će biti podnesena krivična prijava.

Predočena su dva rješenja Okružnog suda iz Šapca o pritvoru odnosno ukidanju pritvora izvjesnom Uglješi Aranitoviću, te potvrda predsjednika Vijeća tog suda, sudije Ivana Lazarevića, o tome da je Aranitović, koga se teretilo za teško ubistvo, bio u pritvoru od 17. novembra 2006. do 24. januara 2008. godine.

Ovim dodatnim dokaznim prijedlozima odbrana osporava mogućnost kontakta između svjedoka Poljaka i spomenutog Aranitovića u junu 2007., a na okolnosti svjedokovog iskaza u vezi s ubistvom Ramiza Delalića Ćele.

Zastupnik optužbe, tužitelj Oleg Čavka prigovorio je na način (zakonitost) pribavljanja predočenih dokaza, ustvrdivši da je Sud iz Šapca doveden u zabludu zahtjevom koji mu je uputio advokat iz Loznice Slobodan Milutinović, a iz kojeg proizlazi da ga je Kantonalni sud iz Sarajeva ovlastio da uime optuženika Sinana Ljuce zatraži potvrdu u vezi sa spomenutim pritvorom.

Dokumenti koje je predočila odbrana uloženi su u sudski spis i kako je kazala predsjedavajuća Sudskog vijeća, sutkinja Dalida Burzić, ovi će se dokazi cijeniti u kontekstu s drugim dokaznim prijedlozima izvedenim tokom glavnog pretresa.

Sutkinja Burzić konstatirala je da su svi redovni i dodatni dokazi optužbe i odbrane izvedeni te najavila izvođenje dokaza Suda - vještačenjem okolnosti izgradnje objekta u Titovoj 46, a u vezi s karakterom tog prostora, da bi se utvrdilo radi li se o javnom dobru ili zemljištu posebne namjene.

Na insistiranje Suda provest će se i dokaz vještačenjem okolnosti na kojoj se parceli nalazila "trošna kuća" u Šenoinoj ulici, odnosno vlasništva na toj parceli i zgradi.

Nadalje će se provesti finansijsko vještačenje o tome da li je "CM Cosmetic market d.o.o." Vitez kao zakupac od juna 2008. plaćao zakupninu Muhamedu Ali Gašiju, odnosno o ukupnom iznosu uplata.

Sutkinja Burzić precizirala je da na narednim ročištima, zakazanim za 5., 8. i 15. maja, te 15. juna, slijedi predočavanje precizirane optužnice, očitovanje odbrane o tom aktu, te eventualno predlaganje novih dokaza, odnosno završne riječi, nakon čega slijedi izricanje presude u ovom predmetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: