{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izvedena ljetna vježba spašavanja dvoje djece

S
5.7.2010. u 15:28
0
1
Izvedena ljetna vježba spašavanja dvoje djece
0
Gorska služba spašavanja, stanica Sarajevo, zajedno sa kolegama iz Gorske službe spašavanja Olimpijski centar "Jahorina“, je u nedjelju, 04.07.2010. godine, u kanjonu Miljacke, izvela ljetnu vježbu spašavanja dvoje djece koji su bili unesrećeni.
Vježba je provedena po sljedećem scenariju:

Po dojavi da je na lokalitetu gornjeg toka rijeke Miljacke unesrećeno dvoje djece, brat i sestra, sa povredama kičme i loma noge usljed saobraćajne nesreće i prevrtanja automobila u kanjon, zdruzene ekipe Gorske službe spašavanja su izašle na teren. Učestvovalo je 20 spasioca, po 10 iz svake stanice. Pronalaskom unesrećenih i njihovom brzom evakuacijom i zbrinjavanjem potvrdilo se da Gorska služba spašavanja djeluje bez regionalnih prepreka.

Vježba je počela u 12.00, a završetak i transport unesrećenih je trajao manje od dva sata, tačnije vježba se završila u 13.35 sati.

Vježba po ovom planu je rađena zbog sve češćih saobraćajnih nesreća sa ovakvim i sličnim ishodima i scenarijima. Kako se u takvim okolnostima radi o vrlo zahtjevnim akcijama spašavanja, ovakva vježba je idealna za provjeru psihičke, fizičke i tehničke obučenosti pripadnika Gorske službe spasavanja, razvijanju dobrih prijateljskih odnosa i druženja spasilaca, te usklađivanje zajedničkih doktrina spašavanja. Simuliranom zadatku su svi odgovorili maksimalno spremno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: