{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izvedena ljetna vježba spašavanja dvoje djece

S
5.7.2010. u 15:28
0
1
Izvedena ljetna vježba spašavanja dvoje djece
0
Gorska služba spašavanja, stanica Sarajevo, zajedno sa kolegama iz Gorske službe spašavanja Olimpijski centar "Jahorina“, je u nedjelju, 04.07.2010. godine, u kanjonu Miljacke, izvela ljetnu vježbu spašavanja dvoje djece koji su bili unesrećeni.
Vježba je provedena po sljedećem scenariju:

Po dojavi da je na lokalitetu gornjeg toka rijeke Miljacke unesrećeno dvoje djece, brat i sestra, sa povredama kičme i loma noge usljed saobraćajne nesreće i prevrtanja automobila u kanjon, zdruzene ekipe Gorske službe spašavanja su izašle na teren. Učestvovalo je 20 spasioca, po 10 iz svake stanice. Pronalaskom unesrećenih i njihovom brzom evakuacijom i zbrinjavanjem potvrdilo se da Gorska služba spašavanja djeluje bez regionalnih prepreka.

Vježba je počela u 12.00, a završetak i transport unesrećenih je trajao manje od dva sata, tačnije vježba se završila u 13.35 sati.

Vježba po ovom planu je rađena zbog sve češćih saobraćajnih nesreća sa ovakvim i sličnim ishodima i scenarijima. Kako se u takvim okolnostima radi o vrlo zahtjevnim akcijama spašavanja, ovakva vježba je idealna za provjeru psihičke, fizičke i tehničke obučenosti pripadnika Gorske službe spasavanja, razvijanju dobrih prijateljskih odnosa i druženja spasilaca, te usklađivanje zajedničkih doktrina spašavanja. Simuliranom zadatku su svi odgovorili maksimalno spremno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: