BiH
0

Izručenje Lukića još nisu tražili ni Haag ni SCG

NINA
U argentinsku federalnu policiju još nije stigao nijedan zahtjev za izručenje haaškog optuženika Milana Lukića - ni od Haaškog tribunala ni od vlasti Srbije i Crne Gore, izjavio je danas predstavnik za štampu policije Daniel Rodriguez.

On je rekao da se Lukić nalazi u policijskom pritvoru i da će tamo biti zadržan dok ne bude odlučeno u koju zemlju će biti izručen. Rodriguez očekuje da će Lukić napustiti Argentinu najkasnije za 30 dana.

Za vrijeme jučerašnjeg ispitivanja Lukiću je, kako su danas izvijestili argentinski mediji, dodijeljen državni advokat Silvia Otero Rella.

Pred federalnim sucem Jorgeom Ursom Lukić je izjavio da je u Argentinu ušao s lažnom putovnicom na ime Goran Đukanović i prihvatio da bude izručen sudu u Haagu.

On je, međutim, odbacio optužbe Haaškog tribunala da je tokom rata u BiH počinio zločine. Lukić je pred sudom također izjavio da je prije dolaska u Argentinu boravio u Brazilu koji je, kako je rekao, napustio nakon što je saznao da je u toj zemlji ponuđen novac za njegovu likvidaciju.

Lukić, optužen pred Haaškim tribunalom za zločine protiv čovječnosti, uhapšen je u ponedjeljak prijepodne ispred zgrade u kojoj je stanovao u elitnoj četvrti Buenos Airesa - Reccoleti. Prema izjavi jednog od stanara zgrade u kojoj je živio, Lukić se doselio prije petnaestak dana. Drugi stanar opisao ga je kao obrazovanu i mirnu osobu. Vlasnik apartmana u kojem je boravio izjavio je da je šokiran njegovim hapšenjem.

Očevici hapšenja izjavili su za list Clarin da je Lukić uhapšen dok je izlazio iz taksija u kojem se nalazila i jedna žena i dijete staro između šest i sedam godina. Portir zgrade je, opisujući scenu hapšenja, rekao da je Lukić izgledao smireno, dok su žena i dijete počeli vrištati na portugalskom ili nekom sličnom jeziku.

Prema pisanju argentinskog dnevnika Nation, Lukićeva supruga je pomogla pripadnicima posebnih jedinica da ga lociraju. Nju su po dolasku u Argentinu, kako piše list, agenti diskretno pratili do caffea u otmjenom dijelu Buenos Airesa, gdje se sastala s Lukićem koji je potom uhapšen.