Michael Spindelegger
0

"Izručenje Divjaka Srbiji je nezamislivo"

FENA
Michael Spindelegger
Michael Spindelegger
Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger izjavio je da njegova zemlja neće izručiti Srbiji bivšeg generala Armije BiH Jovana Divjaka, koji je uhapšen u četvrtak navečer na bečkom aerodromu Schwechat.

"Prema našim stručnjacima za međunarodno pravo, izručenje Srbiji je nezamislivo", objasnio je šef diplomatije u izjavi bečkom dnevniku Der Kurier od ponedjeljka.

U Beču je istovremeno saopćeno da ministar neće, kao što je ranije bilo planirano, u ponedjeljak otputovati u posjetu Sarajevu zbog bolesti, prenijele su agencije.

Glasnogovornik ministra Spindeleggera, Alexander Schallenberg, objasnio je novinarima da je ministar morao otkazati posjetu Bosni i Hercegovine jer ima temperaturu, pa se mora odmarati zbog važnih termina ove sedmice, kao što je vanredni samit EU-a o Libiji u četvrtak.

Otkazivanje posjete je veoma osjetljivo, posebno zbog slučaju Divjak, pa je šef bosanske diplomatije Sven Alkalaj u telefonskom razgovoru dogovorio s kolegom susret u što skorijem terminu, dodao je glasnogovornik.

Ministri dviju zemalja narednih će se dana sastati u Beču ili Sarajevu.