BiH
0

Izricanje presude u predmetu Mitar Rašević i drugi

Sarajevo-x.com
Izricanje presude u predmetu Mitar Rašević i drugi, zakazano je za 28. februar 2008. godine sa početkom u 14:00 sati u sudnici 6. Optužnica tereti Mitra Raševića i Savu Todovića za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, saopšteno je iz Suda BiH.

Prema navodima optužnice Mitar Rašević i Savo Todović su od aprila 1992. do oktobra 1994. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu vojske i policije Republike Srpske, kao i paravojnih formacija, usmjerenom protiv civilnog nesrpskog stanovništva na širem području općine Foča. Optužnica navodi da su optuženi, zajedno sa upravnikom KP doma „Foča“, stražarima i drugim osobama, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio zatočenje Muslimana i drugih nesrpskih civila iz Foče i okolnih područja u nehumanim uslovima u KP domu „Foča“.

Ovaj predmet je prema odluci Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju od 4. septembra 2006. godine, ustupljen na dalje postupanje vlastima BiH. Optuženi su 3. oktobra 2006. godine prebačeni na teritoriju BiH.