{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izricanje presude Radisavu Ljubincu Pjani 21. februara

F
8.2.2007. u 15:06
0
0
Izricanje presude Radisavu Ljubincu Pjani 21. februara
0
Izricanje presude Radisavu Ljubincu Pjani 21. februara
Presuda Radisavu Ljubincu Pjani, optuženom za djelo ratni zločin protiv čovječnosti počinjen na području općine Rogatica, bit će objavljena 21. februara u 11.00 sati, odlučilo je danas vijeće Suda BiH u Sarajevu.
Na početku završne riječi odbrane, čiji nastavak je zakazan za 16. februar, branitelj Senadin Begtašević je kazao da optuženi nije počinio radnje koje mu se stavljaju na teret te da u to vrijeme nije bio pripadnik srpske vojske, što proizilazi iz uvjerenja ministarstva odbrane.

Odbrana, također, smatra kako optužba nije dokazala da je Ljubinac vršio progon na nacionalnoj, političkoj i vjerskoj osnovi, niti je Sudu BiH podnesen ijedan dokaz o tome, zbog čega je zatražila oslobađajuću presudu za optuženog.

Radisav (Veselin) Ljubinac Pjano rođen je 1958. godine u selu Ćemanovići, općina Rogatica. Srbin je po nacionalnosti. Ima dvojno državljanstvo - BiH i Srbije i Crne Gore. Otac je dvoje djece. Uhapsili su ga 17. decembra 2005. pripadnici Državne granične službe BiH u Zvorniku. Nakon hapšenja je prevezen u Kazneno-popravni zavod Sarajevo.

Optužnica ga tereti da je među ostalim 3. juna 1992., zajedno s drugim osobama, nakon napada na nebranjeno selo Seljani, kod Rogatice, i razdvajanja muškaraca od žena i djece, odveo 15 civila, koji su zatim ubijeni. Njihova tijela su u oktobru 2004. ekshumirana iz masovne grobnice Dizdareva njiva, u blizini njegove kuće.

Optuženi se tereti i da je 28. jula 1992. zajedno s izvjesnim Macolom iz logora u prostorijama SŠC „Veljko Vlahović“ odveo zubara Mustafu Bešliju, kome se, nakon toga, gubi trag, a njegovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni.
Navodno je od augusta do novembra 1992. odvodio zatvorenike, nezakonito zatvorene u logoru „Rasadnik“, na prinudni rad u Rogaticu i okolinu, za potrebe srpske vojske. Tako je navodno 18. augusta te godine odvezao iz Rogatice 27 civila, među kojima je bilo maloljetnika, u selo Duljevac, gdje su korišteni za živi štit pri napadu na kotu Jačen, a zatim strijeljani.

Tužiteljstvo BiH je svoju završnu riječ održalo 7. februara kada je zatražilo da Sud Bosne i Hercegovine izrekne optuženome Radisavu Ljubincu dugotrajnu kaznu zatvora „zbog okrutnosti djela koja je počinio».

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: