BiH
0

Izricanje presude Nisetu Ramiću

BIRN/Sarajevo-x.com
Odjel za ratne zločine Suda BiH sutra, utorak 17. jula, će nakon sedam mjeseci suđenja izreći presudu Nisetu Ramiću, bivšem pripadniku Teritorijalne odbrane (TO) Visoko optuženom za ubistvo četvero civila i ranjavanje dvoje u selu Hlapčevići, općina Visoko.

Optuženi se u toku istrage, te samog postupka, izjasnio da je kriv za ubistvo četiri osobe i ranjavanje jedne, ali je do kraja negirao ranjavanje druge osobe, za šta ga također tereti Tužilaštvo.

Prema navodima optužnice, 20. juna 1992. godine, Ramić je u selu Hlapčevići zarobio šest osoba, koje je potom, zajedno sa drugim pripadnicima TO, poveo kroz selo. Na tom putu, Ramić je zaustavio grupu te od jednog od zarobljenih tražio da mu kaže gdje se nalazi oružje i minska polja.

Ne dobivši zadovoljavajući odgovor, Ramić je pucao na civile. Ostali pripadnici njegovog voda nisu učestvovali u ubistvim, a neki su se pojavili na suđenju kao svjedoci Tužilaštva.

Svi ubijeni i ranjeni su bili Srbi po nacionalnosti.

U toku suđenja, Ramić se javno izvinio jednom od dvojice preživjelih što je pucao u njega, te što mu je ubio roditelje.

Odbrana i optuženi tražili su da Sud izrekne desetogodišnju kaznu zatvora, a Tužilaštvo se nije izjasnilo o visini kazne koju traži za Niseta Ramića.

Ramić se trenutno nalazi na odsluženju 20 godina zatvorske kazne za ubistva i djela teškog razbojništva koja je počinio također u toku rata.

Odbrana je također tražila da Sud izrekne jedinstvenu kaznu koja će objediniti pet i po godina zatvora, koliko je Ramiću ostalo do odsluženja kazne, s čime se Tužilaštvo složilo.

Branilac je najavio i da neće podnositi žalbu ukoliko Sud izrekne jedinstvenu kaznu od 10 godina za Niseta Ramića.