Sud u Hagu
86

Tok dešavanja / Izrečena presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću

Piše: S. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Na portalu Klix.ba pratite tekstualni prijenos izricanja presude ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, ratnom predsjedniku RS-a i SDS-a.

15:03 - Žalbeno vijeće je uvažilo žalbu Kancelarije tužioca da je prvostepeno vijeće pogrešno procijenilo otežavajuće okolnosti u odnosu na optuženog Karadžića. Da je potvrđena prvostepena presuda, optuženi bi u skladu sa sudskom praksom MKSJ imao pravo da traži prijevremeno puštanje na slobodu poslije 26,6 godina, odnosno, 2/3 kazne od 40 godina.

15:01 - Iz sudnice se čuo gromoglasan aplauz kao i zvižduci.

14:58 - Karadžić je osuđen na doživotni zatvor.

14:57 - Sudija je pozvao Karadžića da ustane.

14:56 - Obzirom na učešće u više udruženih zločinačkih poduhvata, Žalbeno vijeće potcjenjuje težinu njegovih zločina i njegovo učešće u njima. Prema sudiji, ovi zločini su neviđenih razmjera i brutalnosti.

14:52 - Odbijena je Karadžićeva žalba na dužinu kazne.

14:51 - Žalbeno vijeće je odbilo i ovu tačku i potvrdilo oslobađanje za genocid 1992.

14:49 - Žalbeno vijeće, uz izuzeto mišljenje sudije Den Prade, stava je da tužioci nisu pokazali da je donesena greška pri zaključku da Karadžić nije kriv za genocid 1992. u sedam bh. općina. Ovo je u principu očekivana odluka, koja se tiče genocida u opštinama, jer je istu odluku donijelo Žalbeno vijeće i donoseći međupresudu po pravilu 98bis. Ovaj isti žalbeni navod je iznošen i dalje se iznosi i u predmetu Mladić.

14:48 - Govoreći o žalbi na tačku za genocid 1992. sudija je rekao da se Žalbeno vijeće ne slaže s navodima tužilaca da odluka nije dobro objašnjena.

14:46 - Govoreći o prvoj tački žalbe, da su ubistva i drugi nasilni zločini bili dio udruženog zločinačkog poduhvata da se uklone Bošnjaci i Hrvati s teritorije Republike Srpske, sudija Joensen je rekao da tužioci nisu dokazali da je prvostepeno Vijeće pogriješilo kada je oslobodilo Karadžića za ove zločine, javlja Birn.

14:44 - Vijeće će sada obrazlagati zaključke po žalbama Tužilaštva.

14:41 - Govoreći o tački presude za uzimanje pripadnika UNPROFOR.a za taoce 1995. godine, sudija Joensen je rekao da se prvostepeno Vijeće oslanjalo na prijetnje pripadnicima UN-a koji su bili zatočeni. "Vijeće podsjeća na apsolutnu zabranu uzimanja pripadnika UNPROFOR-a", rekao je sudija.

14:39 - "Karadžićevi navodi da je on odgovoran za to samo zato što je predsjednik su neuvjerljivi", rekao je sudija.

14:37 - Govoreći o ubistvima nakon pada Srebrenice, Vijeće je utvrdilo da je znao za ubistva u julu 1995. Vijeće tvrdi da nije dokazao da nije imao namjeru da počini genocid, kao i da nije, kao vođa bosanskih Srba, kažnjavao one koji su činili zločine, kazao je sudija tokom čitanja drugostepene presude.

14:34 - Žalbeno vijeće je potvrdilo da Pretresno vijeće nije pogriješilo u slučaju Srebrenice govoreći o Karadžićevoj naredbi da se zarobljeni odvedu na "neko drugo mjesto". Sudija Joensen je naveo da je Karadžić bio u kontaktu sa ljudima na terenu koji su ubijali.

14:31 - Žalbeno vijeće nije našlo greške u rezonovanju prvostepenih sudija u vezi s progonom Bošnjaka s područja Srebrenice. Progon Bošnjaka sa područja Srebrenice se odnosi na prisilno preseljenje žena, djece i staraca sa područja Srebrenice.

14:29 - Joensen je rekao da Karadžić nije pokazao da je Prvostepeno vijeće pogriješilo kada se oslonilo na Direktivu 7, koju je Karadžić potpisao i u kojoj je naredio da se stvore "nepodnošljivi uslovi bez nade za dalji opstanak".

14:29 - Zaključci prvostepene presude u vezi sa Srebrenicom se u principu tiču saznanja optuženog za dešavanja u Srebrenici. Mora se naglasiti da je i tokom postupka i u žalbi a i u vezi sa predlaganjem novih dokaza, optuženi Karadžić najviše naglašavao svoj navod da nije imao saznanja za događaje u Srebrenici prije i tokom samih dešavanja, te da je saznao tek naknadno, javlja Birn.

14:26 - Brojni građani prate izricanje presude u sarajevskoj Vijećnici.

14:25 - Sudija sada čita dijelove sažetka presude koji se odnosi na dešavanja u Srebrenici.

14:22 - Karadžić je imao zločinačku namjeru Udruženog zločinačkog poduhvata za Sarajevo, istaklo je Žalbeno vijeće.

14:21 - Žalbeno vijeće je zaključilo da nije bilo pogrešaka pri zaključivanju dešavanja na Markalama u Sarajevu, što je prigovarala odbrana.

14:19 - Žalbeno vijeće odbacilo je žalbu odbrane da je suđenje bilo nepravično.

14:15 - Govoreći o žalbama koji se tiču zaključaka o progonu, predsjedavajući Žalbenog vijeća sudija Joensen je rekao da Odbrana nije pokazala da je prvostepeno Vijeće pogriješilo u rezonovanju.

14:12 - U Vijećnici se nalazi više od stotinu osoba koje organizovano čekaju TV prijenos izricanja presude Kardžiću.

Praćenje izricanja presude u Vijećnici (Foto: H. M./Klix.ba)
Praćenje izricanja presude u Vijećnici (Foto: H. M./Klix.ba)

14:10 - Sudija je ušao u sudnicu i kazao da neće čitati cijelu presudu, već samo sažetak. Zatim je podsjetio na prvostepenu presudu.

14:05 - Transparent kojim su porodice žrtava ispred suda u Hagu uporedile Karadžića i Hitlera je ipak uklonjen nakon što su svi ušli u sudnicu.

14:00 - Izricanje presude Radovanu Karadžiću u Hagu je počelo. Građani će ipak tek za 30 minuta moći pratiti prijenos na TV-u.

13:56 - Uoči ulaska okupljenih predstavnika žrtava ispred Suda u Hagu dogodio se još jedan incident, kada je muškarac sa zastavom Srbije provocirao okupljene ispred Suda u Hagu.

13:54 - Izricanje presude u Hagu počinje uskoro, ali će TV prijenos biti odgođen 30 minuta odlukom suda, što je kuriozitet u radu suda.

13:52 - Organizovano je i zajedničko praćenje izricanja konačne presude Karadžiću u sarajevskoj Vijećnici. Brojni profesori, pravnici, predstavnici udruženja, domaćih i stranih, prate izricanje današnje presude u zgradi koja je u ratu uništena granatiranjem, za što je odgovoran Karadžić kao vrhovni zapovjednik.

13:50 - Uoči izricanja presude ispred sudnice u Hagu dogodio se i manji incident, kada su policajci zatražili da porodice žrtava uklone transparent kojim porede Radovana Karadžića i Adolfa Hitlera.

13:45 - Preživjele žrtve rata su neposredno pred početak izricanja pravosnažne presude pred Haškim tribunalom govorile o očekivanjima, kazavši da očekuju doživotnu robiju za Karadžića.

13:42 - Radovana Karadžića se teretilo po dvije tačke za genocid, po pet tačaka za zločine protiv čovječnosti i po četiri tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja koja su počinile srpske snage tokom rata i agresije na BiH od 1992. do 1995.

13:40 - Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu danas će izreći konačnu (drugostepenu) presudu ratnom zločincu Radovanu Karadžiću koji je u prvostepenom postupku proglašen krivim i osuđen na 40 godina zatvora.