BiH
0

Izrazi saučešća povodom smrti A. Izetbegovića

Klix.ba
Javier Solana
Javier Solana
Brojni domaći i strani zvaničnici uputili su telegrame saučešća porodici nekadašnjeg predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića. Na dženazu u Sarajevu najavljen je dolazak velikog broja državnika.

Evropski komesar za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana za Aliju Izetbegovića kaže da je bio 'hrabri lider svoga naroda'. Izetbegović je imao ključnu ulogu u okončanju rata, pripremio je teren za mir i demokratsku izgradnju BiH, smatra Javier Solana.

Turski premijer Tayip Recep Erdogan izrazio je kasno sinoć povodom smrti bivšeg člana Predsedništva BiH Alije Izetbegovića, žaljenje zbog, kako je rekao, odlaska heroja. Izetbegović nije bio samo historijska ličnost, već i poštovana i uzvišena osoba, koja je svojim radom davala nadahnuće, heroj koji je svojoj okolini ulivao ogromnu količinu hrabrosti, navodi se u poruci turskog premijera. Predsjednik turskog parlamenta, Bulent Arink je ocjenio da je tokom najbolnijih godina u historiji Balkana svijet bio svjedok napora koje je u ime humanosti uložio taj razumni čovjek.

Filozof i pisac Bernard-Henri Levy odao je počast bivšem predsjedniku Bosne i Hercegovine gospodinu Aliji Izetbegoviću riječima da je bio "pomalo kao Massud". "To su ti umjereni muslimani koje nismo slušali", izjavio je Bernard-Henri Levy.

U telegramu iranskog ambasadora u BiH Sejed Mahmoud Sadrija navodi se kako će "sjećanje na ovog velikana, koji je cijeli život proveo u borbi za ljudske vrijednosti, afirmaciju nacionanog identiteta Bošnjaka, te suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ostati vječno zapamćeno u historiji BiH i njenog naroda. Preseljenje Alije Izetbegovića je događaj koji je rastužio ne samo narode BiH, nego i sve dobronamjerne ljude i branitelje slobode", navodi se u telegramu iranskog ambasadora u BIH.

Reisu-l-ulema IZ u BiH Mestafa ef. Cerić kazao je kao prijatelj Alije Izetbegovića, koji je bio član Islamske zajednice u BiH, i u svojstvu reisu-l-uleme, da je smrću predsjednika Izetbegovića završena jedna značajna stranica povijesti Bosne I Hercegovine.