|

Izraelski sud dozvolio izručenje Cvetkovića u BiH

Izraelski sud dozvolio izručenje Cvetkovića u BiH
0
Klix.ba
29.11.2012. u 13:52
0
komentara
0

dijeljenja
Izraelski sud dozvolio izručenje Cvetkovića u BiH Aleksandar Cvetković
Vrhovni sud u Izraelu donio je odluku prema kojoj bi Aleksandar Cvetković, kojeg se sumnjiči za ubistva Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine, mogao biti izručen BiH.
Aleksandra Cvetkovića se sumnjiči da je kao pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS-a strijeljao više od 1.000 muškaraca i dječaka na farmi Branjevo, nedaleko od Zvornika. Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu u predmetu protiv Franca Kosa i drugih, na osnovu koje se sudi bivšim komandantima i pripadnicima 10. diverzantskog odreda. Prema navodima optužnice, Cvetković je namjerno koristio mitraljez M-84 da bi ubrzao egzekucije i ubio što više ljudi tokom 10-satnog krvoločnog pohoda.

Cvetković je 2006. godine sa suprugom Jevrejkom i djecom emigrirao u Izrael, gdje je dobio državljanstvo. Uhapšen je u januaru 2011. godine. Sud niže instance je u augustu prošle godine donio odluku da Cvetković može biti isporučen u BiH. Vrhovni sud je saslušao Cvetkovićevu odluku i danas je odbacio, čime je omogućeno da on bude izručen nadležnim organima u BiH.

"Ministar pravde odlučit će da li će i kada će Cvetković biti izručen", kazala je glasnogovornica Ministarstva pravde Izraela.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.