Sada ima drugo mišljenje
60

Izraelski historičar Gideon Greif najavio da će ispraviti izvještaj RS-a o genocidu u Srebrenici

B. R.
Gideon Greif, profesor historije (Foto: EPA-EFE)
Gideon Greif, profesor historije (Foto: EPA-EFE)
Izraelski profesor historije Gideon Greif je izjavio da će revidirati kontroverzni izvještaj Republike Srpske o genocidu u Srebrenici, a čiji je jedan od autora.
Ovo je izjavio za izraelski list Haaretz. Zbog kontroverznog izvještaja je optužen za negiranje genocida u Srebrenici.

"Objašnjenje izvještaja ćemo objaviti u nekoliko sljedećih sedmica", rekao je Greif dodajući da će u njemu biti sadržani odgovori i onima koji su ga optužili za reviziju historije.

Vlada Republike Srpske ga je 2019. pozvala da bude na čelu komisije koja će napraviti izvještaj o ubistvu 8.000 Bošnjaka iz jula 1995. godine. Izvještaj, objavljen u ljeto prošle godine, su mnogi kritikovali, i to prije svega zbog konstatacije da nije riječ o genocidu i tvdnje da je "značajan broj posmrtnih ostataka eskhumiranih iz masovnih grobnica pripadao ljudima koji su ubijeni izvan masovnog oružanog napada".

Greif je u prošlogodišnjem televizijskom intervjuu kazao da broj žrtava nije bio veći od 3.714. Sada ovu tvrdnju naziva greškom. U izvještaju je navedeno da je 3.900 žrtava.

"Nismo izostavili niti jednu žrtvu, niti jednu. To je bila moja lična greška koju ćemo ispraviti i objavit ćemo ono što je istinito. Mislim da će se tada kontroverze oko komisije značajno smanjiti", istakao je.

Sada je saglasan da je u Srebrenici ubijeno 8.000 ljudi.

"Ovo je broj koji se od početka spominje - 8.000. Mi to ne iskrivljujemo i mi to prihvatamo. Naravno da osuđujemo zločine, a mi ćemo to još snažnije naglasiti u našem obrazloženju", najavio je Greif.

"Ostaje revizionistička priroda izvještaja"

Njegovi posljednji komentari su u suprotnosti s onim što je navedeno u izvještaju. Haaretz je napomenuo da je u njemu sadržano i to da su neki od ubijenih bili vojnici. U izvještaju je zaključeno da je, kako je istaknuto, teško precizno znati koliko je osoba ubijeno nakon pada Srebrenice.

Profesorica na Državnom univerzitetu Georgia Jelena Subotić, koja istražuje politiku sjećanja na Zapadnom Balkanu, smatra upitnim Greifovu promjenu mišljenja. Ukazala je da je izvještaj pročitala te je za nju jasno da je ova promjena posljedica narušene reputacije autora izvještaja. No, prema njenim riječima, to ne mijenja revizionističku prirodu izvještaja.

Greifova promjena mišljenja je uslijedila nedugo nakon što mu je Njemačka uskratila nagradu za doprinos u istraživanju holokausta, a zbog rada u spomenutoj komisiji. Član komisije i jedan od pravnih zastupnika historičara Markus Goldbach je potvrdio da je Greif posjetio Banju Luku kako bi se razgovarlao o ovom pitanju.

"Nakon što smo pregledali kritike i bili upoznati s tekstovima koji su objavljeni, osjećali smo da nam je kritikama nanesena nepravda jer nismo imali loše namjere. Nismo namjeravali iskrivljavati historiju, nismo namjeravali da počinioce oslobodimo krivice", uvjerava Greif.

"Očajnički pokušaj kontrole štete"

Izvršni potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa (WJC) i profesor na Pravnom fakultetu Columbia u New Yorku Menachem Rosensaft smatra da ovaj izvještaj neće promijeniti mišljenje historičara. Ocijenio je da je Greifova najava da će revidirati izvještaj "očajnički pokušaj kontrole štete".

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković (SDA) je u izjavi za Haaretz podsjetila da je presudama međunarodnih sudova potvrđeno da se u Srebrenici desio genocid. Poručila je da svako poricanje, relativiziranje ili pogrešno tumačenje genocida također trebaju biti osuđeni.

Najavila je da će Bosna i Hercegovina u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija podržati izraelsku rezoluciju protiv negiranja holokausta.