BiH
0

Izrađeni promotivni turistički leci za zaštićena područja u KS-u

FENA
U okviru projekta "Turistička promocija zaštićenih prirodnih područja u Kantonu Sarajevo" Centar za okolišno održivi razvoj je pripremio promotivne publikacije za sva tri područja kojima upravlja Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja.

Riječ je o Spomeniku prirode "Vrelo Bosne", Spomeniku prirode "Skakavac" i Zaštićenom pejzažu "Bijambare".

Cilj projekta je promocija prirodnih područja u Kantonu Sarajevo kao turističkih destinacija, putem realizacije različitih promotivnih aktivnosti usmjerenih na trajnu uspostavu ovih područja kao destinacija atraktivnih i poznatih turistima i posjetiocima Sarajeva.

Naime, na osnovu iskustva proisteklog iz brojnih projekata koje je COOR implementirao upravo na ovim područjima uočeno je da je njihova trenutna turistička promocija turistima nedovoljna.

Prema najnovijim podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo turisti se u našem gradu zadržavaju u prosjeku 2,1 dan što je svakako nezadovoljavajuće.

Zaštićena područja u KS-u su dobar potencijal za privlačenje turista, ali zbog nedostatka odgovarajuće promocije oni nisu upoznati o njihovom postojanju, pa tako ni o njihovoj ponudi.

Ključni korisnici promotivnog materijala su turistička zajednica i turističke agencije, hoteli, te ugostiteljski objekti u Kantonu Sarajevu, saopćeno je iz Centra za okolišno održivi razvoj.