BiH
0

Izrada udžbenika historije u BiH - proces koji traje

FENA
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Vijeće Evrope prepoznaju napore koje ulažu domaći organi vlasti u izradu modernih udžbenika i u nastavu historije u BiH i podstiču ih da i dalje streme ka primjeni evropskih standarda.

Već nekoliko godina vidljiva je potreba za uspostavom novog pristupa u pisanju udžbenika historije i geografije u BiH. Zbog toga su obrazovne vlasti u Bosni i Hercegovini, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, Vijeća Evrope i Instituta za međunarodno istraživanje udžbenika, Georg Eckert, izradile Smjernice za pisanje udžbenika iz historije i geografije za osnovne i srednje škole u BiH, koje su u januaru 2006. godine potpisali svi ministri obrazovanja u BiH, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

Smjernice u potpunosti poštuju preporuke koje je Vijeće Evrope dalo svojim članicama - a među kojima je i BiH.

Ove preporuke uključuju potrebu da se odvoje historijske činjenice od njihovog tumačenja i ponudi pristup različitim izvorima koji se zasniva na kritičkoj analizi historijskih činjenica.

Učenici bi na taj način dobili intelektualna oruđa i potrebno znanje za utvrđivanje ideološki ili politički motiviranih tumačenja historije.

Svi su se ministri obrazovanja u BiH obavezali na izradu novih udžbenika historije u skladu sa Smjernicama, koje su zasnovane na sličnim standardima i praktičnim iskustvima koja se koriste širom Evrope.

Očekuje se da udžbenici historije, koji su ove godine odobreni u FBiH, RS i kantonima, ispune bar neke od ovih standarda.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Vijeće Evrope žele potaknuti lokalne vlasti da nastave s radom na izradi udžbenika koji koriste više izvora, odražavajući različita stanovišta, a koji imaju za cilj izgradnju uvažavanja različitosti, uzajamnog razumijevanja, pomirenja i mira u BiH.

Svaka ocjena vrijednosti novih udžbenika bila bi preuranjena, jer proces izrade modernih, analitičkih udžbenika historije u BiH tek počinje.

Postojeća međunarodna podrška i dalje će biti pružana vlastima, kako bi se vremenom dosegli odgovarajući standardi, usklađeni s uvjetima evropskih integracija, navodi se u saopćenju.