Ministri kulture na Jahorini
35

FOTO / Izrada nominacionog fajla za upis stećaka na UNESCO-ovu listu u završnoj fazi

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Izrada nominacionog fajla za upis srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a u završnoj je fazi i očekuje se da će u potpunosti biti završena do kraja juna, istaknuo je danas na Jahorini ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

Nović je, nakon sastanka predstavnika i ministara kulture četiriju zemalja učesnica u ovom projektu, BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, održanom na Jahorini, najavio da će nominacioni fajl po njegovom završetku biti prezentiran stručnim timovima sve četiri zemlje do 15. septembra da bi mogao biti finaliziran.

Kada je riječ o planovima upravljanja, svaka od zemalja pravi svoj plan za nekropole stećaka koji će u konačnici biti usaglašeni u određenim zajedničkim segmentima. Takav jedinstven plan trebao bi biti završen do septembra ili oktobra. Finalni nominacioni fajl u konačnici treba biti predat UNESCO-u na razmatranje do kraja januara 2014. godine.

"Već u ovoj fazi se radi na zaštiti svih stećaka koji će biti kandidirani za UNESCO-ovu listu. Plan mora predvidjeti način na koji će oni biti zaštićeni od trajnog propadanja. Želimo ovaj projekt da predstavimo svijetu, jer tu jedinstvenost kulturne baštine, stećke nema nijedna druga zemlja", kazao je Nović.

Sredoje Nović (Foto: Anadolija)
Sredoje Nović (Foto: Anadolija)
On podvlači da je riječ o prvom regionalnom projektu u jugoistočnoj Evropi koji su sve četiri zemlje zdušno podržale, ali i prvi projekt za koji je postignuta apsolutna jedinstvenost u BiH između svih nadležnih ministarstava, zavoda i drugih institucija.

Ministrica kulture Hrvatske Andrea Zlatar- Violić ističe da je Hrvatska u ovaj projekt uključena od početka s dvije nekropole stećaka. Smatra da je riječ o momentu zajedničke prošlosti četiriju zemalja koji je time i njihova zajednička kulturna baština.

"Cilj je da se stećci zaštite i promoviraju kao razvojni projekt cijele regije, te kao nešto što će povezati ove zemlje na osnovu onoga što dijelimo kao univerzalne vrijednosti", naglasila je ona.

Ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović naglašava da su svi učesnici projekta znali da je riječ o nimalo lakom poslu s visokim standardima i kriterijima, ali da nijedna zemlja nikada nije posumnjala u njegov uspjeh. Smatra važnim da se projekt realizira predviđenom dinamikom.

"Ovakvi projekti mogu biti vrlo važni ne samo u domenu kulture, već i za održivi razvoj, ekonomiju i kulturni turizam", kazao je on.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Za ministra kulture Srbije Branislava Petkovića ovakvi projekti su dokaz da kultura treba biti ispred ekonomije, jer se njome uspostavljaju mostovi kojima region može da se integriše.

"Ovaj projekt je velika šansa. Mi smo mali narodi kojima je kultura jedino što je ostalo. Ovo je ujedno početak kvalitetne saradnje među našim zemljama", zaključuje Petković.

Od 30 nominiranih nekropola stećaka najviše ih je na području BiH - čak 22, iz Hrvatske dvije, te Srbije i Crne Gore po tri nekropole.