BiH
0

Izrada dokumenta "Omladinska politika BiH 2008. – 2013.“

Sarajevo-x.com
U proteklome periodu završeno je terensko prikupljanje podataka za potrebe izrade dokumenta "Omladinska politika BiH 2008. – 2013.“

Ovo istraživanje Povjerenstvo/Komisija za koordinaciju pitanja mladih Vijeća ministara BiH realizira u partnerstvu sa njemačkim GTZ-om a istraživanje provodi agencija "Prism research“.

Anketirano je ukupno 1.500 mladih ljudi u dobi od 16 do 30 godina koji su odabrani na slučajan način u općinama i gradovima koji su također izabrani slučajnim odabirom. Ispunjavanje anketnoga obrasca po pojednicu trajalo je oko sat vremena.

Započete su i aktivnosti na pripremi grupnih diskusija (fokus grupa) koje će biti organizirane u 9 općina i gradova u BiH (Banja Luka, Bihać, Brčko, Doboj, Mostar, Sarajevo, Trebinje i Vitez) do kraja veljače/februara. U svakom gradu organizirat će se po dvije fokus grupe sa mladim osobama različitog socio-ekonomskog podrijetla i statusa kako bi se dobila kvalitativna slika o položaju mladih u BiH.

Pored toga, u Banja Luci, Mostaru i Tuzli organizirat će se po jedna dodatna grupa gdje će se razgovarati sa predstavnicima specifičnih populacija: osoba sa invaliditetom, predstavnicima romske populacije i predstavnicima povratnika. U Sarajevu i Trebinju biće organizovana i po jedna grupa sa predstavnicima mladih koji su aktivni u nevladinom sektoru ali i drugim oblicima javnog života.

Anketni upitnik bit će upućen na ispunjavanje i liderima omladinskih nevladinih organizacija u BiH, kao posebnoj tzv. kontrolnoj grupi u odnosu na ispitanike odabrane slučajnim uzorkom. Ova vrsta anketiranja omladinskih lidera trajat će od 1. do 29.2.2008, saopćeno je iz Ureda za informisanje Vijeća ministara BiH.

Do kraja veljače/februara završit će se prikupljanje podataka te ćemo imati osnovne rezultate istraživanja. Cjelokupno istraživanje organizirano je na način da omogući dobijanje relevantnih kvantitativnih i kvalitativnih informacija o položaju mladih u Bosni i Hercegovini.